Politika

Mašić o tunelu Hranjen: Ugovor potpisali na 5.800 metara, a sad pričaju o 5.500!? Moguća parlamentarna istraga

Zastupnik SDP-a Damir Mašić posjetio je gradilište na tunelu Hranjen i najavio parlamentarnu istragu.

“U vezi tunela ‘Hranjen’ upravo sam na licu mjesta, u opštini Prača – mjesna zajednica Hrenovica, nedaleko od samog gradilišta.

Prošlo je tačno 7 dana od kada smo ispred Kluba zastupnika/zastupnica SDP BiH javno tražili od Vlade FBiH sve odgovore na sporna pitanja, a posebno na to ko je odgovoran za potrošenih 97% sredstava, urađenih samo 37% predviđednih i ugovorenih radova, a potrošenih 80% predviđenog vremena.

Ugovor je potpisan za 5800 metara tunela, a oni sada pričaju o 5500 metara. Ukoliko je tunel smanjen za 300 metara u odnosu na prvobitno potpisani ugovor, valjda je to trebalo pojeftiniti projekat!?

Također, ugovor je potpisan u predizbornoj kampanji u septembru 2018. godine, zvanični početak radova uz press konferenciju Fadila i svite je bio pola godine kasnije u martu 2019., a tunel je tek počeo da se probija u septembru 2019., dakle godinu dana nakon potpisivanja ugovora!?

Do sada niti od premijera Novalića niti od resornog ministra Lasića nismo dobili odgovor niti na jedno jedino postavljeno pitanje.
Ukoliko nastave sa šutnjom bit ćemo prinudjeni sa ostatkom opozicije prikupiti potreban broj potpisa i tražiti hitnu tematsku sjednicu na kojoj će Vlada FBiH, Autoceste FBiH i izvodjač radova morati odgovoriti javnosti i gradjankama i gradjanima Federacije BiH.

Jedna od opcija je i formiranje parlamentarne istražne komisije koja će utvrditi sve činjenice, kao i odgovornost nadležnih. Neko će za ovo morati položiti račune. Na potezu su premijer Fadil Novalić i ministar Denis Lasić!Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare