Zdravlje

Masna jetra: Glavni uzročnici su genetika i prekomjerna težina

Pojmom masna jetra označava se nakupljanje masti u jetri koju mogu uzrokovati genetski faktori, ali i loš odabir životnog stila.

Moćni limun čisti jetru, pomaže u učenju i štiti od od gripe i prehlade. Osim toga, limun ubrzava razgradnju masti i snižava masnoću u krvi.

Naime, masne ćelije u jetri potiskuju normalne ćelije, zbog čega aktivnost tog organa nije jednako učinkovita u detoksikaciji štetnih tvari kao zdrava jetra. Uz debljinu, među glavnim uzročnicima su alkoholizam i dijabetes te genetsko naslijeđe. Masnu jetru ljekari najčešće kod pacijenata otkriju slučajno zbog povišenih vrijednosti na nalazima krvi ili ultrazvuku abdomena. Ne postoje specifični simptomi na koje se ljudi žale.

Najčešće se javlja kod pretilih žena srednje životne dobi, a prateće dijagnoze su uglavnom dijabetes i povišene masnoće u krvi, odnosno holesterol. Dugo se mislilo kako je riječ o stanju koje ne napreduje u bolest, no pokazalo se kako to mišljenje nije točno.

Problemi s jetrom su uvod u sve zdravstvene komplikacije povezane s tim organom, do te mjere da može rezultirati ozbiljnim posljedicama, pa i smrću. Među tim je komplikacijama i ciroza jetre.

Zato treba pripaziti na prekomjernu težinu. Iako se ona najčešće predstavlja kao estetski problem, to je najmanje što ona jest. Zato je važno promijeniti prehranu, izbjegavati transmasti u obliku keksa ili pekarskih proizvoda, pržene i brze hrane, šećera i slatkih napitaka. Poželjno je jesti više voća i povrća te ribu. Alkohol svakako treba izbjegavati. Uz to je važno povećati unos vode i pokrenuti se.

Fizička aktivnost je važan faktor koji utječe na sve u tijelu, pa i na smanjenje masnoća u jetri.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare