novi SUV CX-90 u mraku
Puni Gas

Mazda najavila novi SUV CX-90, najambiciozniji automobil japanske marke ikada

Američka podružnica Mazde je najavila svoj potpuno novi SUV CX-90, za kojeg sami kažu da je i njihov najambiciozniji automobil ikada. Potpuno novi model Mazda CX-90 predstavlja vrhunac postignuća zanata i inženjerstva usmjerenog na čovjeka. Rezultat je to Mazdine ambicije da stvore svoje najsnažnije, izvrsno dizajnirano vozilo ikada. Elegantan, odvažan instrument emocija stvoren ne samo za cestu, već i za ljude – i svako zajedničko putovanje.

Međunarodna filmska zvijezda Hiroyuki Sanada pridružila se japanskom proizvođaču u iznimnom trenutku u historiji Mazde dok ‘grade svoju budućnost, dio po dio’.

Pet novih Mazda CX modela

Mazda je još početkom oktobra 2021. godine objavila prilično zanimljive vijesti, najavivši cijelu novu paletu svojih SUV modela. Tako je najavljeno čak pet potpuno novih modela CX-60, CX-80, CX-70, CX-90 te CX-50, koji bi se trebali ili su se već pojavili 2022. i 2023.

Nas Evropljane zanimaju, naravno, prva dva od navedenih modela. Radi se o modelima iz grupe velikih proizvoda. Ostala tri modela širih karoserija CX-70 i CX-90 te CX-50 iz grupe malih platformi namijenjeni su SAD i nekim drugim izvanevropskim tržištima.

Novi evropski modeli, Mazda CX-60 i Mazda CX-80, bi prema Mazdi trebali kreirati pozitivan poslovni rast u srednjoročnom i dugoročnom periodu. U potpunosti iskorištavajući Building Block razvojnu i proizvodnu strategiju japanske firme. Naime ta jedinstvena strategija ovog proizvođača uključuje Skyactiv tehnologiju, zajedničko planiranje i fleksibilnu proizvodnju. Time će Mazda proširiti svoju ponudu SUV-ova korištenjem najnovijih tehnologija.

Najsnažniji Mazdin benzinski motor masovne proizvodnje ikada

Mazda North American Operations će 31. januara otkriti prvu Mazdu CX-90 (MY2024). Novi CX-90 će se nuditi s dugo očekivanim, potpuno novim, snažnim i brzim 3,3-litrenim rednim 6-cilindričnim e-Skyactiv benzinskim turbo motorom.

Dostupni 3,3-litreni redni šesterocilindrični turbo motor imat će najveću snagu i okretni moment u odnosu na benzinski motor masovne proizvodnje koji je razvila Mazda s 340 KS i 500 Nm okretnog momenta kada se koristi preporučeno premium gorivo. Ovaj motor, prema riječima proizvođača, pruža CX-90 ‘privlačno iskustvo vožnje s nagrađujućom notom ispušnih plinova. Također, sadrži blagi hibridni sustav za učinkovitost bez ugrožavanja performansi’.

Ovaj veliki turbo motor razvijen je posebno za veliku platformu, Mazdin potpuno novi raspored pogona na sve točkove sa zadnjim pogonom. On podržava iskustvo usmjereno na performanse. Uz to, Kinematic Posture Control (KPC), prvi put predstavljen na MX-5 Miata, standard je na svim modelima CX-90. Pomoći će u održavanju prepoznatljive Mazdine dinamike vožnje na crossover SUV-u s tri reda sjedala.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare