Ekonomija

McDonald's imao pad neto dobiti od gotovo 70 posto u drugom kvartalu

Lanac restorana brze prehrane McDonald's objavio je da mu je neto dobit u drugom kvartalu pala za 68 posto u odnosu na isto razdoblje lani, u uvjetima pandemije koronavirusa koja je nastavila pritiskati njegovo poslovanje.

Neto dobit u drugom je tromjesečju tako pala na 484 miliona dolara, pokazao je izvještaj o poslovnim rezultatima.

Prihodi su smanjeni za gotovo trećinu, na 3,8 milijardi dolara, dok je prodaja pala za 24 posto, pogođena mjerama karantene u zemljama izvan SAD-a, prije svega u Britaniji i Francuskoj.

Gotovo svi restorani McDonald'sa širom svijeta bili su zatvoreni.

“Naše snažno prisustvo u segmentu preuzimanja hrane direktno iz vozila i ulaganja u dostavu i digitalizaciju u posljednjih nekoliko godina dobro nas je služilo u tim neizvjesnim vremenima”, rekao je izvršni direktor Chris Kempczinski u saopćenju za medije.

“Naši rezultati kontinuirano su se poboljšavali tokom drugog kvartala budući da su se tržišta počela otvarati širom svijeta”, dodao je.

Gotovo svi restorani McDonald'sa širom svijeta bili su krajem juna otvoreni za klijente, premda su mnogi bili ograničeni na uslugu preuzimanja hrane direktno iz vozila te dostavu ili uzimanje hrane za van, objavila je kompanija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare