Svijet

Medicinska sestra ljudima umjesto vakcine ubrizgavala fiziološku: Sve istražuje povjerenik za politički motivisane zločine

U Njemačkoj će gotovo devet hiljada osoba morati ponovno primiti vakcinu protiv koronavirusa, a sve zbog toga što je otkriveno da su umjesto doze antivirusne vakcine primili fiziološku otopinu, piše njemački NDR.

“Radi se o ukupno 8557 ljudi koji možda nisu u cijelosti ili su djelomično bili zaštićeni vakcinacijom, iako su pretpostavljali suprotno”, izjavio je u utorak upravitelj okruga Friesland Sven Ambrosy.

Građane vakcinisane u periodu od 5. marta do 21. aprila lokalne su vlasti pozvale da se jave kako bi primili dozu prave vakcine. Tim je povodom otvorena i hitna telefonska linija.

Skandalozni slučaj otkriven krajem aprila

Na održanoj konferenciji za medije rečeno je kako se osnovano sumnja da je fiziološku otopinu primijenila zaposlenica lokalnog centra za vakcinaciju, a otopinu umjesto vakcine primila je uglavnom starija populacija (stariji od 70 godina) u razdoblju između 5. marta i 21. aprila.

Krizni stožer naglasio je kako primanje ponovljene doze ne predstavlja nikakav problem za zdravlje građana. “Budući da ne znamo koliko je njih tačno primilo običnu otopinu umjesto vakcine, jer govorimo o razdoblju od sedam sedmica, ponudili smo svima da vakcinaciju ponove”, poručila je Claudia Schröder iz Kriznog stožera.

Spomenuti skandalozni slučaj u Njemačkoj otkriven je još potkraj aprila, a pretpostavljalo se da je riječ o šest injekcija napunjenih fiziološkom otopinom. Osobe za koje se sumnjalo da su primile slanu otopinu umjesto vakcine podvrgnute su testu antitijela, no to sada nije opcija budući da je prošlo više mjeseci od tog događaja.

Istraga posebnog povjerenika za politički motivirane zločine

Slučaj istražuje i posebni povjerenik za politički motivirane zločine jer je osumnjičena medicinska sestra na društvenim mrežama dijelila kritičke tekstove o vakcinaciji. Ona je u aprilu tvrdila da je pacijentima dala fiziološku otopinu kako bi prikrila činjenicu da joj je pala ampula s tekućinom za vakcinaciju nakon čega je uveden sistem da tokom slaganja doza u šprice moraju biti prisutne najmanje dvije osobe.

Njezini odvjetnici tvrde kako nije bila politički motivirana i da je primjenjivala fiziološku otopinu “samo 21. aprila kao izolirani incident”, piše NDR.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare