Svijet

Medvedev: Amerika i Evropa sukob u Ukrajini vode u Treći svjetski rat

Zamjenik šefa ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev upozorio je u petak da sukob u Ukrajini može dovesti do globalne katastrofe.

U govoru na Međunarodnom pravnom forumu u ruskom Sankt Peterburgu, bivši ruski predsjednik Medvedev je kazao da je Zapad pokrenuo "hibridni rat širih razmjera" protiv Rusije, boreći se protiv Moskve "rukama Ukrajine".

"Naše neprijatelje njihovi američki i evropski saveznici snažno podržavaju smrtonosnim oružjem svih vrsta. Oni podstiču ukrajinski teror u pograničnim područjima Rusije, kao i sabotaže i politička ubistva“, kazao je Medvedev te dodao:

"Ustvari, oni vode cijeli ovaj slučaj u Treći svjetski rat, u globalnu katastrofu, u kojoj, kao što znate, po definiciji ne može biti pobjednika."

Medvedev je također kazao da Sjedinjene Američke Države (SAD) uveliko koriste međunarodne strukture, uključujući Međunarodni krivični sud (ICC), za vršenje pritiska na svoje protivnike.

Dodao je da je SAD ove godine finansirao ICC sa 24 milijarde dolara, a nakon toga ovaj sud je izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika i ombudsmana za djecu.

Medvedev je upozorio da kršenje međunarodnih sporazuma vodi do strašnih posljedica, dodajući da "kada međunarodno pravo ne funkcioniše, onda je na djelu artiljerija".

Istakao je također da očekuje da će regionalne organizacije, uključujući Šangajsku organizaciju za saradnju, igrati važniju ulogu u budućnosti.