Dmitri Medvedev Međunarodni krivični sud Rusija Hag
Svijet

Medvedev poručio haškim sudijama da ‘pažljivo gledaju u nebo’, Sud zabrinut

Međunarodni krivični sud (ICC) izrazio je zabrinutost zbog “prijetnji” iz Moskve nakon izdavanja naloga za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina za ratne zločine.

Saopštenje ICC-a uslijedilo je nakon prijetnje bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva lansiranjem hipersoničnih projektila na Tribunal za ratne zločine u Hagu.

Predsjedništvo Skupštine država članica ICC-a objavilo je da “žali zbog ovih pokušaja ometanja međunarodnih napora da se osigura odgovornost za djela koja su zabranjena opštim međunarodnim pravom”.

Skupština je ponovo potvrdila nepokolebljivu podršku ICC-u.

“Međunarodni krivični sud oslikava našu kolektivnu posvećenost borbi protiv nekažnjivosti za najteže međunarodne zločine. Kao krajnja institucija, Sud je komplementaran nacionalnim jurisdikcijama”, navodi se u saopštenju i pozivaju se sve države da poštuju sudsku i tužilačku nezavisnost.

Medvedev je u ponedjeljak rekao da je “sasvim moguće zamisliti da je hipersonična raketa ispaljena iz Sjevernog mora sa ruskog broda u haškom sudu”.

“Pogledajte pažljivo u nebo”, dodao je.

Naredba za hapšenje Putina koju je ICC izdao u petak tereti ruskog predsjednika za ratni zločin, odnosno nezakonitu deportaciju hiljada ukrajinske djece.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare