Svijet

Medvedev: Svaki pokušaj hapšenja Putina značio bi objavu rata Rusiji

Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik Rusije i zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, komentirao je potjernicu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, piše Reuters. Kazao je da pokušaj hapšenja Putin znači objava rata Rusiji.

“Svaki pokušaj hapšenja Putina značio bi objavu rata Rusiji”, objavio je Putinov saveznik na Telegramu. Rusija je jedna od zemalja koje ne priznaju ICC. Medvedev tvrdi da je ICC pravna ništavnost koja nikada nije učinila ništa značajno.

“Zamislimo situaciju koja se nikada neće dogoditi, ali ipak zamislimo da se dogodi – trenutni šef nuklearne države ode na teritorij Njemačke i bude uhapšen.

Šta bi to značilo? Objavu rata Ruskoj Federaciji. I u tom slučaju sve naše rakete odletjele bi u Bundestag u ured kancelara”, rekao je Medvedev u videu objavljenom na Telegramu.

Kremlj kaže da je nalog za hapšenje ICC-a politička odluka, ali besmislena u odnosu na Rusiju. Ruski dužnosnici poriču ratne zločine u Ukrajini i kažu da je Zapad ignorirao ono za što Rusija tvrdi da su ukrajinski ratni zločini.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare