Politika

Mehmedović pitao Grubešu: Postoje li pretpostavke za upisivanje presuda međunarodnih sudova u kaznenu evidenciju

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović (SDA) je na početku današnje sjednice pitao ministra pravde BiH Josipa Grubeši da li su urađene sve formalno-pravne pretpostavke da se presude međunarodnih krivičnih sudova koje su postale pravosnažne upisuju u kaznenu evidenciju u Bosni i Hercegovini?

Ministar Grubeša je odgovorio da je aktom Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH od Ministarastva pravde BiH zatraženo da inicira proces unosa i čuvanja kaznenih podataka iz pravomoćnih presuda za osobe rođene u BiH i državljane BiH koje je izrekao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (Međunarodni sud).

“Po primitku navedenog akta izvršene su nužne analize i utvrđeno je kao nesporno kako trenutačno postoji zakonska prepreka za rješavanje ovog pitanja, najprije jer Pravilnik o postupku Međunarodnog suda, kao ni Mehanizma, niti drugi normativni akti ovog tijela ne definira ovo pitanja. Također, ni relevantni zakoni u BiH ne definiraju pitanje tko bi trebao poduzeti radnje za dobivanje konačnih presuda od Međunarodnog suda ili Mehanizma, kako bi podaci iz istih bili uneseni u kaznenu evidenciju” pojasnio je Grubeša.

Napomenuo je da je na sjednici održanoj 2. juna 2020. godine Vijeće ministara BiH , nakon razmatranja informacije, donijelo zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo pradve da s nadležnim institucijama BiH, entiteta i Brčko Distrikta, predloži pravilno definiranje prava i obveza u rješavanju ovog pitanja i pripremi tekst sporazuma, odnosno memoranduma o pitanjima predaje i preuzimanja presuda Međunarodnog kaznenog suda kojim bi se uredila predaja i preuzimanje podataka iz osuđujućih presuda tog suda koje glase na državljane i osobe rođene u BiH, radi evidentiranja u kaznenoj evidenci ji u BiH.

Po njegovim riječima, radna grupa koja je formirana, održala je više sastanaka i pripremila prijedlog memoranduma, pri čemu je ostalo da se precizira obrazac, aneks memoranduma s podacima koje je potrebno da Mehanizam unese u obrazac, a na temelju kojeg bi nadležna tijela u BiH, sukladno svojim propisima, izvršila unos podataka u kaznene evidencije u mjestu rođenja osuđenih osoba.

“Po usuglašavanju teksta od strane članova radne grupe, tekst ovog važnog dokumenta će biti dostavljen registraru Mehanizma na suglasnost, odnosno mišljenje i eventualne sugestije kojima bi se precizirali pojedini prijedlozi. Nakon očitovanja registra Mehanizmam na pripremljeni tekst ovaj bilateralni sporazum će, sukladno odluci Predsjedništva BiH, biti dostavljen u proceduru za zaključivanje”, kazao je ministar Grubeša.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare