Politika

Mehmedović: Zašto bosanska elita šuti o nametanju Hrvatske kao spasioca Bosne i Bošnjaka?

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović reagirao je na sve češće izjave funkcionera Republike Hrvatske da je Hrvatska vojska “spriječila genodica nad Bošnjacima u Bihaćkoj krajini”, pozivajući generale Armije BiH i Udruženje generala BiH da odgovore na navode izrečene u službenom protokolu i programu  27. godišnjice vojno redarstvene operacije Oluja.

Pozvao je također i političku elitu bosanskih stranaka da kažu “šta znaju o tendecioznom nametanju Hrvatske kao spasioca Bosne i Bošnjaka od drugog genocida i prepuštanju pod hrvatsku interesnu sferu”.

“U službenom programu 27. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja, koji je direktno prenošen putem TV-a, od strane službenih spikera ponovo su iznesene tvrdnje da je HV spriječila genocid nad Bošnjacima u Bihaćkoj krajini omogućivši deblokadu. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović već mjesecima iznosi istu tezu, a godinama se to nameće u izjavama bivših i sadašnjih funkcionera  Hrvatske kao što je npr. bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Nažalost, iz BiH se ne odgovara na takve navode i pitam se zašto se dopušta da se Hrvatska neometano nameće kao spasilac Bošnjaka od genocida 2 u Bihaćkoj krajini i kome to u političkoj eliti kod Bošnjaka odgovara i zašto se o tome uporno šuti” – navodi Mehmedović u saopćenju za javnost. 

Dodao je da je u svom govoru u službenom programu obilježavanja isto rekao i hrvatski premijer Andrej Plenković, što pokazuje, kako tvrdi, “jasan novi jedinstveni hrvatski kurs koji želi označiti dominaciju, tutorstvo i pokroviteljstvo Hrvatske nad BiH, Bošnjacima, mirom u BiH i Daytonskim sporazumom”.

“Ovo je jasna tendencija izgradnje historijskog privida da je Hrvatska omogućila mir u BiH i da je bila faktor sprečavanja nastavka genocida. To tako nije niti će biti” – navodi Mehmedović u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare