Twitter
Svijet

Meksiko je jedna od najopasnijih država po novinare u svijetu. Alfredo Cardoso je pogođen sa pet metaka.

Alfredo Cardoso, osnivač meksičkog časopisa “Dos Costas”, kidnapovan je i upucan nekoliko puta prije nego što je pronađen i hospitaliziran.

No, preminuo u nedjelju nakon što je podlegao ranama koje je zadobio u pucnjavi dva dana ranije, saopćile su vlasti. Cardoso je drugi novinar ubijen u Meksiku za manje od sedmicu, a deveti ove godine, prenosi AFP.

Oteli su ga muškarci s kapuljačama koji su u petak provalili u njegov dom u jugozapadnoj državi Guerrero, objavili su lokalni mediji. Sutradan je pronađen na ulici u gradu, upucan pet puta i sa tragovima mučenja i prebačen je u bolnicu.

Cardoso je deveti novinar ubijen u Meksiku ove godine, dok je osam novinara ubijeno 2020. Nekoliko dana ranije, radijski novinar Fred Lopez ubijen je iz vatrenog oružja u južnoj državi Chiapas.

Organizacija za zaštitu prava novinara Reporteri bez granica (RSF) pozvala je vlasti da istraže Lopezovo ubistvo. Prema Indeksu slobode medija, Meksiko je, uz Siriju i Afganistan, jedna od najopasnijih država po novinare u svijetu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare