Vijesti

Memić još nije dobio “zeleno svjetlo” za ambasadora. Šalje li Malezija šutnjom jasan signal?

Senadi Memić, aktuelni načelnik sarajevske Općine Ilidža, a predloženi kandidat za ambasadora BiH u Maleziji još uvijek nije dobio “zeleno svjetlo” od države domaćina.

Nezvanično je ovo potvrđeno za Raport iz Ministarstva vanjskih poslova.

Naime, Memić (SDA) predložen je od strane Predsjedništva BiH za ambasadora naše države u Maleziji. Prvobitno je Memić trebao biti predložen za ambasadora u Saudijskoj Arabiji, ali je tu, navodno na prijedlog reisa Husein ef. Kavazovića, predložen glasnogovornik Islamske zajednice BiH Muhamed Jusić.

Šta predviša diplomatski bonton

Jusić je imenovan isti dan kada i Memić, s razlikom da je on već otputovao u Rijad i preuzeo dužnost.

Kako je Raportu rečeno, diplomatski bonton ne predviđa da država domaćin, u ovom slučaju Malezija, obavijesti državu koja šalje ambasadora o tome da ne želi prihvatiti tog izaslanika.

Nezvanični rok, koji se koristi u diplomatiji, za slanje agremana odnosno potvrde o prihvatanju kandidata je tri mjeseca.

U slučaju Memića taj rok je istekao. Njega je Predsjedništvo BiH predložilo još 22. jula.

Kako je Raportu rečeno u MVP-u, dva su moguća razloga.

Prvi je taj da Malezija jednostavno ne želi Memića u svojoj državi kao ambasadora. U tom slučaju državni organi Malezije se samo “ušute” što bi trebao biti jasan signal za BiH.

Drugi razlog zbog kojeg Memić još uvijek nije dobio agreman jeste što u startu nije predao poptunu dokumentaciju. Kako je Raport ranije izvijestio Memiću su traženi dodatni dokumenti, koje je on naknadno i predao.

Šta ako ne dobije agreman?

S obzirom da ističe već četvrti mjesec od kada je Memić zvanično predložen, računa se da bi razlog mogao biti ipak ovaj drugi.

U slučaju da Memić u skorije vrijeme ne dobije agreman, Predsjedništvo BiH bi trebalo Maleziji ponuditi drugog kandidata.

SDA-ovska igranka za Memića u korist Prevljaka?

Od ranije se špekulira da Memić nikad nije ni trebao postati ambasador. Naime, prema tim kuloarskim pričama, Bakir Izetbegović obećao je Memiću ambasadorsku poziciju ukoliko odustane od nove kandidature za načelnika Ilidže u korist Fikreta Prevljaka.

Memić navodno ne kotira dobro u svojoj stranci, a kako bi ga “tiho” sklonili osmišljen je ovaj plan po kojem se nije ni računalo da će Memić dobiti agreman i otputovati u Maleziju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare