ArcelorMittal Zenica
Ekonomija

Menadžment kompanije ArcelorMittal Zenica odustao od najavljenog slanja na čekanje 2.000 radnika

Menadžment kompanije ArcelorMittal Zenica, koji je, a pod izgovorom da je trenutno teška situacija u kompaniji, krajem prošlog mjeseca najavio da će tokom juna poslati na čekanje oko 2.000 svojih radnika, nakon intervencije Sindikata AMZ-a ipak je jučer odustao i od realizacije te odluke.

Sindikalni predstavnici istakli su kako je pomenuta odluka nezakonita, a o svemu su, kako je danas na pres-konferenciji kazao predsjednik Sindikata AMZ-a Rašid Fetić, razgovarali i s resornim federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, koji je dao “načelnu podršku zahtjevima sindikata”.

Čekanjem su trebali biti obuhvaćeni radnici svih departmana, osim Koksare, zbog specifičnosti režima rada tog departmenta.

“Stav Sindikata bio je da nikada nećemo podržati čekanje, jer to nigdje u zakonu i ne postoji…Uprava je, na našu inicijativu, povukla tu odluku i čekanja neće biti. Rješenje se našlo u tome da radnici koji nisu koristili prvi dio godišnjeg, da ga iskoriste u narednom periodu, a da se ne diraju kolege koje su već koristile prvi dio godišnjeg”, kazao je predsjednik Sindikata AMZ-a Rašid Fetić.

On je istakako kako radnici vrijedno rade te da nije njihov problem što nadležne službe kompanije nisu uspjele prodati svu proizvedenu robu, koja je na skladištima. Podsjetio je kako su protekle dvije godine poslovali s oko 270 miliona KM čiste dobiti.

Predsjednik Samostalnog sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona Kenan Mujkanović istakao je kako je ovakav ishod dokaz kolika je moć i važna uloga sindikata u zaštiti radničkih prava.

Posumnjali su, dodao je, da je ovakva odluka donešena zbog nastupajućeg pregovora o Kolektivnom ugovoru za tu kompaniju, a koji ističe 31. maja.

Prijedlog ugovora, dodao je, dostavili su još 26. aprila te su zahtijevali “značajno povećanje plaće”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare