Puni Gas

Mercedes zbog greške povlači više od miliona vozila

Mercedes-Benz će opozvati 1.292.258 vozila zbog greške unutar sistema za hitne pozive.

Iz njemačkog automobilskog diva utvrdili su da bi, u nekim njihovim vozilima, privremeni kolaps napajanja komunikacijskog modula uzrokovan prometnom nesrećom mogao poslati u bazu pogrešnu lokaciju vozila, rekao je glasnogovornik kompanije za Insider.

Također je potvrdio da ostale funkcije automatskog i manualnog sistema za hitne pozive ostaju u potpunosti operativne te da Mercedes-Benz US nije upoznat ni s jednim slučajem materijalne štete ili osobnih povreda zbog ovog problema.

Modeli automobila koji se opozivaju uključuju CLA, GLA, GLE, GLS, SLC, A, GT, C, E, S, CLS, SL, B, GLB, GLC i G, izvijestio je u subotu Associated Press.

Opoziv je uslijedio nakon što je Mercedes-Benz saznao za sudar u Evropi u kojem je automatski sistem za nuždu pružio netačnu lokaciju vozila, navode iz AP-a. Modeli koji se opozivaju su proizvedeni između 2016. i 2021.

Prošle sedmice Mercedes je otkrio detalje o svojoj električnoj S-klasi EQS. Cilj kompanije je dominirati u proizvodnji luksuznih električnih vozila. U januaru su ujedno predstavili i svoj novi crossover EQA 250 iz 2022. godine, najnovije električno vozilo Mercedes-Benza.Povezani postovi: