odlikovanje angela merkel
Svijet

Merkel: EU treba pronaći način da postigne sporazum s Poljskom. Ne želimo zatvoriti tržište

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da je vladavina zakona suštinski aspekt Evropske unije, koja bi trebala pronaći način da postigne sporazum s Poljskom i zajednički stav prema pitanjima migracije tokom razgovora u petak.

– Moramo pronaći način da zajednički radimo jer bujica ročišta pred Evropskim sudom nije rješenje – izjavila je Merkel novinarima po dolasku na samit EU u Bruxellesu.

Dodala je da bi evropski čelnici također trebali razgovarati o migraciji jer je ta tema postala bitna nakon “hibridnih akcija” bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka po pitanju Poljske, Litvanije i Njemačke.

– Razgovarat ćemo kakvu formu ekonomskih sankcija možemo razmotriti kako bismo nedvosmisleno osudili taj oblik trgovine ljudima uz podršku države – kazala je ona, dodajući kako žali što 27 država članica nisu zauzele zajednički stav prema migraciji do sada.

Po pitanju energetske krize, Merkel je izjavila da bi se o njoj trebalo raspravljati odvojeno od šire teme klimatskih promjena i da vlade trebaju biti “rezonske” prema cijenama energenata.

– Mi ne želimo zatvoriti tržište – kazala je njemačka čelnica, prenosi Reuters.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare