Svijet

Merkel i Stoltenberg u Berlinu, tema susreta Bjelorusija i Rusija

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u petak s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u njemačkoj prijestolnici Berlinu.

Njemačka kancelarka i generalni sekretar NATO-a vode razgovore u njemačkoj prijestolnici u kojima su prioritetne teme Bjelorusija i jačanje ruske vojske na ukrajinskoj granici, javlja DPA.

Prije razgovora i zajedničke konferencije za novinare, Stoltenberg će održati uvodnu riječ na godišnjoj NATO Talk konferenciji čiji su domaćini Savezna akademija za sigurnosnu politiku i Ured za informiranje njemačke vlade.

– Divno je ponovo doći u Berlin i radujem se što ću učestvovati u ovoj razmjeni i razgovarati o važnim sigurnosnim izazovima za sjevernoatlantski savez. Njemačka je visoko cijenjena saveznica u NATO-u – rekao je Stoltenberg uoči svog govora.

PROČITAJTE  Nešto je čudno na snimcima: Kremlj objavio da se Putin susreo s vojnicima u bolnici, a kruži teorija o bizarnoj prevari

Dodao je da smo svi svjedoci teške situacije na granici između Bjelorusije i Poljske.

– NATO je solidaran sa našim saveznikom Poljskom i drugim saveznicima koji su sada u teškoj situaciji poput Litvanije i Latvije – dodao je on. 

Očekuje se da će se Merkel i Stoltenberg fokusirati na situaciju s migrantima na granici Poljske i Bjelorusije, kao i o jačanju ruskog vojnog prisustva u blizini granice s Ukrajinom.

Merkel i Stoltenberg će održati zajedničku konferenciju za novinare tokom dana.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare