Merkel kritizirala uglednog virologa Dorstena: Stalno mijenja mišljenja

156

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, u razgovoru sa premijerima pokrajina, prvi put jasno kritizirala njemačke virologe, prije svega vodećeg virologa Christiana Drostena sa berlinskog medicinskog centra Charité, piše Bild.

Dnevnik ukazuje da je kancelarka govorila o neprestanim promjenama stava Drostena, navodeći kao primjer njegove zahtjeve u vezi sa zatvaranjem granica.

Citirala je njegovu izjavu da bi savezna policija prije trebala ići u kupovinu umjesto penzionera, nego što treba da štiti granicu, dok je dva dana kasnije podržao zatvaranje granica zbog koronavirusa.

Također je kritizirala Drostena i zbog najnovije izjave o opasnosti od infekcije koja polazi od djece.

Drosten je upozorio da su djeca najvjerovatnije infektivna kao i odrasli, te se založio protiv potpunog otvaranja škola i vrtića. Prethodno je Drosten, pozivajući se na strane studije, tvrdio da od djece postoji manja opasnost od zaraze nego od odraslih.

Kada je Drosten prije nekoliko sedmica od vlade tražio zatvaranje škola, iako je prethodni dan preporučivao suprotno, kancelarka je prokomentirala: “To je sada bio ponovo tipični Drosten”, na šta je on odgovorio da nakon novih saznanja mora uslijediti novi stav.

Merkel je s tim u vezi, kako tvrdi Bild, konstatirala da se ne može više čekati na usaglašeni stav nauke.

Na jučerašnjoj konferenciji za štampu, nakon videosastanka sa premijerima pokrajina, premijer Bavarske Markus Soeder zaštitio je naučnike, poručivši da napadi nisu primjereni.

Rekao je da se virolozi moraju neprestano orijentirati na osnovu novih naučnih saznanja.

A i Merkel je na toj konferenciji rekla da svakog dana postoje nova saznanja i da se s tim mora živjeti.

Portparol njemačke vlade Steffen Seibert negirao je da je Merkel  prethodno kritizirala virologa Drostena. On je kazao da je kancelarka na konferenciji za štampu ukazala na važnu ulogu nauke i Drostena.

Međutim, Bild ističe da je informacije o kritici dobio iz više izvora.

Ovaj naučnik je svjetskog glasa, ali je u rodnoj zemlji posljednjih sedmica zbog svojih izjava na meti uvreda i prijetnji smrću.