Svijet

Merkel najavila žešću kampanju: Nijemci će vakcinu moći primiti u crkvama i javnom prijevozu

Njemačka kancelarka Angela Merkel zamolila je svoje sugrađane da iskoriste sedmodnevnu kampanju vakcinacije protiv covida-19 u sklopu koje će stanovnici moći dobiti dozu u mjestima poput crkvi, sportskim dvoranama, trgovinama, pa čak i u javnom prijevozu.

Zbog bojazni da stopa vakcinisanosti u zemlji, koja trenutno iznosi oko 62 posto, neće biti dovoljna za sprečavanje zimskog vala infekcije covidom, posebno zbog dominantne delta varijante, vlada je odlučila potaknuti na vakcinaciju sve one koji su dosad bili neodlučni.

“Nikada nije bilo jednostavnije vakcinisati se i nikada to nije bilo moguće obaviti brže”, rekla je Merkel u svome sedmičnom podcastu, dodavši da će njemačkim državljanima od ponedjeljka biti omogućena doza vakcine koju će, bez prethodne najave, moći dobiti u javnome prijevozu, na mjestima bogoslužja i u sportskim objektima.

PROČITAJTE  U noći odluke: Amerika nije spavala, Trump je divljao… A Melania? ‘Kucala sam na vrata, imala sam šta vidjeti‘

Od početka pandemije do danas u Njemačkoj je od covida oboljelo oko 4 miliona stanovnika te zemlje, a umrlo ih je više od 90.000.

Merkel je istaknula da je, premda je dobro što je dosad 66 posto populacije primilo prvu dozu, a 62 posto ih je u potpunosti vakcinisano, broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u porastu, a većina hospitaliziranih nije vakcinisana.

“Da bismo prebrodili predstojeću jesen i zimu, moramo uvjeriti više ljudi da se vakcinišu. Molim vas: zaštitite sebe i druge”, poručila je svojim sugrađanima njemačka kancelarka.Povezani postovi: