Svijet

Merkel: Pandemija koronavirusa daleko je od kraja

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u subotu da je pandemija koronavirusa daleko od kraja, dok regionalne epidemije jačaju strahovanja od drugog vala širenja virusa. Dva među najvećim američkim gradovima ponovo su uvela neke restriktivne mjere kako bi spriječili širenje virusa u jeku povećanja novih zaraza.

Indija je javila o više od 18.000 novih slučajeva, čime je njen ukupan broj zaraženih nadmašio pola miliona, četvrti u svijetu nakon Sjedinjenih Država, Brazila i Rusije. U drugim dijelovima svijeta, Egipat i Britanija saopćili su da će ublažiti kontrole virusa, dok se Kina i Južna Koreja bore s manjim epidemijama u svojim prijestonicama.

Merkel je izjavila u svom redovnom sedmičnom video podcastu da je vraćanje evropske ekonomije na normalni kolosijek njen primarni cilj dok Njemačka preuzima rotirajuće predsjedanje nad Evropskom unijom naredne sedmice, ali je naglasila da svi dijele “zajedničku odgovornost” u poštovanju fizičkog razmaka i nošenja maski dok se restriktivne mjere ublažavaju.

PROČITAJTE  Snimao je tučnjavu ispred kioska, a onda je dečko iz džepa izvadio bombu. I to kakvu

Njemačka je registrovala skoro 195.000 zaraza koronavirusom i samo oko 9.000 preminulih, uz 177.000 oporavljenih, sudeći prema podacima univerziteta Johns Hopkins.

“Rizik koji predstavlja virus još je ozbiljan. Lako je zaboraviti na to jer je Njemačka do sada dobro prolazila kroz krizu, ali to ne znači da smo zaštićeni, da je rizik izbjegnut. To nije slučaj kako pokazuju i ove regionalne epidemije”, izjavila je Merkel, prenosi Associated Press.Povezani postovi: