Svijet

Merkel podržava kratki lockdown u Njemačkoj

Glasnogovornica njemačke kancelarke Angele Merkel podržala je “kratki, uniformni lockdown” dok se zemlja suočava s povećanim brojem zaraženih od koronavirusa.

Guvereneri njemačkih saveznih država, koji su nadležni za uvođenje i ukidanje resrtrikcija, zauzeli su različite pristupe. Neki podržavaju limitirane korake na ponovnom otvaranju, dok se drugi zalažu za strožije zatvaranje. Armin Laschet, guverner koji također predvodi stranku kancelarke Merkel, pozvao je na “lockdown premoštavanja” koji bi trajao dvije do tri sedmice kako bi se kontrolirala zaraza u vrijeme dok se vakcinacija intenzivira.

Glasnogovornica kancelarke Merkel Ulrike Demmer izjavila je da je “svaki poziv na kraći, uniformni lockdown ispravan”. Dodala je da brojke novozaraženih nisu posebno dobre i da rast zauzetih jedinica intenzivne njege “govori veoma jasnim jezikom”.

Laschet je također pozvao na novi sastanak Merkel i državnih guvernera kako bi pomjerili restrikcije za naredni ponedjeljak, ali je naišao na otpor svojih kolega, prenosi AP.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare