Svijet

Merkel primila prvu dozu AstraZenece

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas se vakcinisala protiv koronavirusa vakcinom AstraZenece, javio je glasnogovornik federalne Vlade Njemačke na Twitteru, Steffen Seibert.

“Sretna sam jer sam primila prvu dozu AstraZenece danas. Htjela bih zahvaliti svima koji su uključeni u kampanju vakcinisanja, i svima koji su se vakcinisali. To je ključ za prevladavanje pandemije”, prenosi Seibert njezinu izjavu.

Usto je objavio i potvrdu na kojoj se vidi njezin datum rođenja, me i prezime te datum kada je primila prvu dozu. Usto je fotografirana i međunarodni certifikat o vakcinisanju WHO-a.

Merkel će u julu napuniti 67 godina, a vakcinisala se AstraZenecom kojom se u Njemačkoj zbog problema s ugrušcima kod mlađih osoba, vakcinišu samo osobe starije od 60 godina.

Do sada se vakcinom AstraZenece već vakcinisao i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, koji je tom prilikom rekao kako “ima povjerenja u vakcine koje su dobile dozvolu u Njemačkoj”.

Ministri zdravstva saveznih pokrajina odlučili su prije nekoliko dana da osobe koje su kao prvu vakcinu primile AstraZenecu prime kao drugu vakcinu Pfizer-BioNTecha ili Moderne.Povezani postovi: