Svijet

Merkel: Ruski gasovod dobar za Ukrajinu

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da je kompromisni sporazum, koji će omogućiti dovršavanje ruskog gasovoda do Evrope bez uvođenja novih američkih sankcija, „dobar za Ukrajinu“.

Sjedinjene Države i Njemačka objavile su sporazum u srijedu. Dvije zemlje obavezale su se na suprotstavljanje svakom ruskom pokušaju da koristi plinovod Sjeverni tok 2 kao političko oružje.

Dvije zemlje također su se usuglasile da podrže Ukrajinu i Poljsku, koje su zaobiđene projektom i strahuju od ruskih namjera, finansiranjem alternativnih energetskih i razvojnih projekata.

Projekat Sjeverni tok 2 predstavlja veliku vanjskopolitičku dilemu za Bidenovu administraciju. Američki zvaničnici iz obje stranke dugo su vremena strahovali da će to dati preveliku moć Rusiji u snabdijevanju Evrope gasom. Plinovod je, međutim, skoro dovršen, i SAD su odlučne da obnove veze s Njemačkom koje su bile ‘oštećene’ tokom Trumpove administracije.

Poljska i Ukrajina izrazile su nezadovoljstvo odlukom da se omogući dovršenje plinovoda i tvrde da napori na ublažavanju ruske sigurnosne prijetnje nisu dovoljni.

– Razlike ostaju, vidjeli smo to u jučerašnjim reakcijama – izjavila je Merkel novinarima u Berlinu, priznajući da također postoji protivljenje u američkom Kongresu.

Istaknula je da pred Njemačkom „ima još mnogo posla da se uradi“, posebno u osiguravanju produženja sporazuma o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine iza 2024., i na podršci transformaciji ukrajinskih energetskih ruta.

Merkel je izjavila da je sporazum „veoma dobar korak koji zahtijeva spremnost na kompromis obje strane, ali s druge strane ne prevazilazi sve razlike koje su ranije postojale“

– Mi nismo potpuno bespomoćni protiv Rusije,  mogućnost sankcija još postoji –  rekla je Merkel, javlja Associated Press.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare