Svijet

Merkel se obratila Nijemcima: Budite poput vojnika

Kancelarka Angela Merkel pozvala je Nijemce da zbog pandemije covida-19 izbjegavaju posjećivanje članova porodice tokom božićnih blagdana te da umjesto toga čestitaju putem videopoziva, kako to čine vojnici raspoređeni u inozemstvo.

Njemačka se bori s porastom broja zaraženih i umrlih. Pohvale Merkel zbog uspješnog obuzdavanja prvog vala pandemije pretvorile su se u kritike zbog neuspjeha u drugog valu.

“Žene i muškarci koji su raspoređeni daleko od kuće kako bi nam jamčili sigurnost znaju što znači imati ograničen kontakt s voljenima”, rekla je Merkel u svom sedmičnom videopodcastu.

“Oni znaju što znači kada je jedina mogućnost kontakta u dužem periodu putem Skypea”, dodala je.

Njemačka je zabilježila više od 31.000 novozaraženih i 702 umrla od posljedica covida-19 u subotu, saopćio je Institut Robert Koch. To je dvostruko više od broja zaraženih 15. decembra, dan prije nego što je Njemačka uvela strogo zatvaranje koje će biti na snazi barem do 10. januara.

Merkel uoči Božića i Nove godine upućuje emocionalne apele u kojima moli Nijemce da izbjegavaju nepotrebna putovanja i ograniče društvene kontakte na apsolutni minimum dok zdravstveni stručnjaci upozoravaju na porast zaraze tokom blagdana.

“Ono što čeka mnoge od nas za Božić uobičajeno je za ljude u misijama u inozemstvu”, rekla je kancelarka u subotu.

Očekuje se da će Njemačka 27. decembra početi s vakcinisanjem protiv covida-19, i to vakcinom koje su razvili njemački BioNTech i američki Pfizer.Povezani postovi: