Svijet

Merkel upozorava: Situacija s koronom u Njemačkoj je dramatična. Četvrti val našu zemlju pogađa punom snagom

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je trenutno epidemiološko stanje u Njemačkoj dramatičnim te je od buduće vlade zatražila produženje izvanrednog epidemiološkog stanja koje pruža pravni temelj za uvođenje mjera protiv pandemije.

“Aktualna pandemijska situacija u Njemačkoj je dramatična. Četvrti val našu zemlju pogađa punom snagom”, rekla je predsjednica tehničke vlade Angela Merkel obraćajući se putem videolinka sudionicima konferencije Saveza njemačkih gradova.

Ona je upozorila i na to da već sad u predjelima zemlje s visokom incidencijom nije moguće zajamčiti svim oboljelima najviši stupanj medicinske pomoći zbog pretrpanosti intenzivnih odjela bolnica.

Kancelarka je pozvala sudionike sastanka predstavnika saveznih i pokrajinskih vlasti, koji će se održati u četvrtak, da donesu konkretne rezultate kako bi se zemlja odlučnije oduprla pandemijskom valu. Istovremeno je kritizirala odugovlačenje odluke o održavanju ovog sastanka.

“Virusu je potpuno svejedno nalazi li se Njemačka u fazi prijelaza vlasti ili ne”, rekla je Merkel aludirajući na odluku Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), koja predvodi proces formiranja koalicijske vlade sa zelenima i liberalima, i koja je dugo vrijeme ustrajala na tome da se više ne održava ovaj format sastanaka, koji je bio praksa tokom pandemije.  

Merkel, koja obnaša funkciju kancelarke do inauguracije nove vlade, od sutrašnjeg sastanka očekuje uvođenje indeksa opterećenosti bolnica kao novi indikator za uvođenje mjera. Također, apelira na novu većinu u Bundestagu da ne ukida tzv. epidemiološko izvanredno stanje, mjeru koja je uvedena početkom godine i koja omogućava saveznim vlastima uvođenje antipandemijskih mjera koje vrijede u svim saveznim pokrajinama.

Nova vjerojatna buduća vlada SPD-a, zelenih i liberala sljedeće sedmice, prema najavama, planira ukinuti ovo stanje i kao zamjenu uvodi promjenu zakona o borbi protiv zaraza koje bi omogućila uvođenje blažih mjera.

Istovremeno, stalno povjerenstvo za vakcine najavljuje donošenje preporuke o dodatnom vakcinisanju tzv. boosteru, za sve građane starije od 18 godina.

Udruženja doktora tome se protive i traže određivanje prioritetnih skupina te ukazuju na to da velik dio starijih od 60 godina još nije primio dodatne vakcine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare