Svijet

Upozorenja iz Njemačke: Ulazimo u najopasniju fazu. Ako ne uspijemo, morat ćemo sve ispočetka

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da se mora smanjiti broj novozaraženih u Njemačkoj u narednih nekoliko nedelja, jer postoji rizik od novih, mutiranih sojeva koronavirusa koji će biti otporni na vakcine.

Merkelova je najavila da se mora uvesti noćni policijski sat u svim dijelovima Njemačke sa visokim brojem novih slučajeva kovida.

"Ušli smo u najopasniju fazu pandemije. U narednih nekoliko nedjelja će se razjasniti da li možemo predvidivo držati pandemiju pod kontrolom", poručila je Merkelova, prenosi Reuters.

Načelnik osoblja njemačke kancelarke, Helge Braun, potvrdio je za njemačke medije da zemlja ulazi u najopasniju fazu pandemije.

"Ukoliko ponovo budemo imali brz porast broja novoinficiranih, postoji velika opasnost da će virus mutirati i da će postati otporan na vakcine. Onda će nam biti potrebna nova vakcina i vakcinacija će morati da krene iz početka", upozorio je Braun, prenio ZDF.

Njemačka se nalazi u četvoromjesečnom zaključavanju tokom koje je policijski sat uvođen na lokalnom nivou.

Merkel je u međuvremenu odustala od petodnevnog uskršnjeg zaključavanja zemlje i izvinila se građanima zbog takvih planova.