Vijesti

Raport otkriva: Vlada KS pod pritiskom javnosti povlači odluku o Općoj bolnici, Mesihović tvrdi da dokument koji je potpisao nije zvaničan

Dokument koji je Raport ekskluzivno objavio, a u kojem se eskplicitno navodi da Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” postaje urgentni centar, nije zvaničan tvrdi ministar zdravlja Kantona Sarajevo, Rusmir Mesihović.

“Ne postoji nikakav zvaničan dokument o bilo čemu, ni toj temi. Ukoliko bude, javnost će o tome biti obaviještena”, rekao je za Raport ministar Mesihović.

Da podsjetimo, pogledajte kako “nezvanični” dokument izgleda i šta se u njemu navodi.

Zanimljivo je da se izjava Mesihovića, osim sa papirom koji je potpisao, ne poklapa ni sa izjavama drugih aktera u zdravstvu kojih se takva odluka direktno tiče.

Tako je Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice, dakle ustanove na koju se odluka direktno odnosi, u jučerašnjoj izjavi za naš portal potvrdio da će Opća postati urgentni centar, te da preuzimaju sekundarni nivo zdravstva a samim tim i, kako je kazao, lavovski dio borbe protiv pandemije. Međutim, Kravić je upozorio da Opća nema dovoljno ležećih mjesta niti fizičkog prostora, a i kadrovski je na granici.

“Mi ćemo preuzeti lavovski dio kolača ove zdravstvene borbe. Sigurno će biti teško za Opću bolnicu, jer dobivamo dvostruku ulogu. Otvaramo faktički novo odjeljenje za sekundarni nivo i faktički koronabolnicu”, rekao je Kravić za Raport.

I nije Kravić jedini koji je potvrdio da Opća bolnica postaje urgentni centar. To su potvrdili i direktor Domova zdravlja Muhamed Ahmić u izjavi za portal Klix, koji je naveo i detalje cijelog dogovora, kao i brojni drugi ljekari.

Kako smo već pisali, cilj ovakve odluke jeste “rasterećenje” Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kako bi ova ustanova, po željama direktorice Sebije Izetbegović, što manje dolazila u dodir s zaraženim pacijentima.

Nakon ove kratke izjave ministra Mesihovića, postavlja se pitanje, da li se Vlada KS sada povlači nakon ogromnog pritiska zdravstvenih radnika ali i javnosti? Kako je nama nezvanično potvrđeno, ova odluka bit će povučena…Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare