IT

Meta pristala platiti 90 miliona dolara za tužbu u kojoj se navodi da je Facebook nastavljao pratiti korisnike nakon što su se odjavili

Meta je pristala platiti 90 miliona dolara za rješavanje desetljeća stare tužbe u kojoj se navodi da je Facebook nastavio pratiti internetske aktivnosti korisnika nakon što su se odjavili s platforme, piše Business Insider.

Predložena nagodba podnesena je u ponedjeljak kasno i još uvijek zahtijeva sudsko odobrenje. Ako bude odobreno, to bi bilo jedno od 10 najvećih nagodbi za grupne radnje o privatnosti podataka ikada, navodi se u dokumentu.

U tužbi iz 2012. navodi se da je Facebook između aprila 2010. i septembra 2011. prekršio zakone o privatnosti i prisluškivanju koristeći dodatke za pohranu kolačića koji prate posjete korisnika na web stranicama trećih strana koje su sadržavale gumbe za “sviđa mi se”. Stranica društvenih medija imala je dopuštenje korisnika da ih prate dok su bili prijavljeni, ali je obećala da će prestati kada se odjave.

Osim iznosa od 90 miliona dolara, koji bi bio raspoređen među pogođenim korisnicima, nagodba bi zahtijevala da Facebook izbriše podatke koji su nepropisno prikupljeni o korisnicima korištenjem ove prakse.

Meta nije odmah odgovorio na Insiderov zahtjev za komentarom, ali glasnogovornik je za Variety rekao: “Postizanje nagodbe u ovom slučaju, starom više od desetljeća, u najboljem je interesu naše zajednice i naših dioničara i drago nam je što smo riješili ovaj problem.” U sklopu nagodbe, Meta negira bilo kakvu nepravdu.

Tužba je odbačena 2017. godine kada je savezni sudac rekao da tužitelji nisu pokazali da razumno očekuju privatnost ili da su pretrpjeli ekonomsku štetu. 2020. godine savezni žalbeni sud je oživio slučaj, rekavši da u takvoj situaciji postoji ekonomska šteta. Facebook je pokušao natjerati Vrhovni sud da preuzme slučaj, ali je odbio, dopustivši da odluka saveznog žalbenog suda ostane na snazi.

Prošle godine, Facebook je pristao platiti 650 miliona dolara za rješavanje zasebne tužbe za zaštitu privatnosti, u kojoj se navodi da je funkcija označavanja tvrtke prekršila zakon Illinoisa koji zabranjuje prikupljanje biometrijskih podataka bez prethodne obavijesti i pisanog pristanka. U ponedjeljak je glavni državni odvjetnik Teksasa Ken Paxton objavio da država tuži Metu zbog Facebookovog, sada nepostojećeg, programa za prepoznavanje lica.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare