Tehnologija

Meta zaprijetila da će ugasiti Facebook i Instagram u Evropi zbog spora oko prenosa podataka

Meta je zaprijetila da će zatvoriti Facebook i Instagram u Europi ako ne bude u mogućnosti prenositi, pohranjivati ​​i obrađivati podatke na svojim serverima u SAD-u.

Tvrtka društvenih medija upozorila je da bi mogla otići s kontinenta ako se ne implementira novi okvir.

U svom godišnjem izvještaju američkoj Komisiji za vrijednosne papire i berzu, tehnološki div je rekao da trenutni propisi EU-a sprječavaju prenos podataka koji je neophodan za njegovo poslovanje. Europski regulatori trenutno izrađuju nove zakone koji će odlučiti kako se podaci korisnika prenose u SAD.

Trenutni sporazumi dopuštaju prenos podataka, ali dogovor je pod strogim nadzorom, što bi moglo ugroziti trenutni poslovni model Marka Zuckerberga.

Meta je rekao: ‘Ako se novi transatlantski okvir za prenos podataka ne usvoji i ne možemo se i dalje oslanjati na SCC-ove (standardne ugovorne klauzule) ili se oslanjati na druge alternativne načine prenosa podataka iz Evrope u Sjedinjene Države, vjerovatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Evropi

‘Ako nismo u mogućnosti prenositi podatke između zemalja i regija u kojima poslujemo, ili ako smo ograničeni u dijeljenju podataka među našim proizvodima i uslugama, to bi moglo utjecati na našu sposobnost pružanja naših usluga, način na koji pružamo naše usluge ili našu sposobnost ciljanja oglasa.’

Dodali su da bi sve promjene ‘materijalno i negativno utjecale na njihovo poslovanje, financijsko stanje i rezultate poslovanja’.

Metini podaci bili su regulirani putem okvira za prenos podataka poznatog kao Privacy Shield i drugih modela ugovora. No ovaj je ugovor poništio Europski sud pravde u julu 2020. zbog kršenja zaštite podataka, piše Daily Mail.

Od tada, EU i SAD pokušavaju raditi na novoj verziji, ali ona se tek treba implementirati. Meta se oslanja na standardne ugovorne klauzule za prenos podataka.

Meta je u svom izvješću naglasila kako se nada da će ove godine postići sporazum s EU.

Nick Clegg, Metin potpredsjednik za globalne poslove i komunikacije, rekao je u priopćenju a City AM: ‘Nedostatak, sigurnih i legalnih međunarodnih prenosa podataka naštetio bi ekonomiji i ometao rast poslovanja temeljenih na podacima u EU, sve to dok tražimo oporavak od Covid-19.’

‘Utjecaj bi osjetila velika i mala preduzeća u više sektora.

‘Dok kreatori politike rade na održivom, dugoročnom rješenju, pozivamo regulatore da usvoje proporcionalan i pragmatičan pristup kako bi minimizirali poremećaje mnogih hiljada tvrtki koje su se, poput Facebooka, u dobroj vjeri oslanjale na te mehanizme za prenos podataka na siguran način.’

U augustu 2020. irska Komisija za zaštitu naredila je Facebooku da prestane s prenosom podataka u SAD. Konačna odluka očekuje se u prvoj polovici ove godine.

Ako se standardne ugovorne klauzule ne mogu koristiti, Facebook bi se morao riješiti većine podataka koje posjeduje o svojim evropskim korisnicima.

Tvrtka bi se čak mogla suočiti s kaznama do 2,8 milijardi dolara ako se toga ne bude pridržavala.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare