Vijesti

Migranti u Velikoj Kladuši pobjegli iz izolacije. Ministrica: Jednostavno su preskočili ogradu

Veći broj ilegalnih migranata koji borave u kampovima u Velikoj Kladuši pobjegao je iz izolacije koja im je bila određena zbog sumnje na zarazu koronavirusom, potvrdila je ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović.

Ona je za televiziju N1 potvrdila kako je najmanje 55 migranata napustilo karantenu u kampu Miral, a da ih u tome niko nije ni pokušao spriječiti.

“Jednostavno su izašli iz kontejnera i preskočili ogradu”, kazala je Ćemalović dodavši kako je odgovornost za to na zaštitarskoj službi koja osigurava kamp.

Zaraza je ranije utvrđena kod 150 migranata iz Mirala, a preventivna izolacija određena je za dodatnih 80 koji su s njima bili u kontaktu.

U obližnjem kampu Borići zaraženo je 45 migranata te 12 djelatnika dok je u kampu Sedra pokraj Bihaća, namijenjenom za smještaj obitelji te žena i djece, zaraza potvrđena kod 11 osoba.

U dva migrantska kampa koji su u blizini Sarajeva za sada nije bilo značajnijeg širenja zaraze.

Prema procjenama Službe za poslove sa strancima, u ukupno šest prihvatnih centara u BiH trenutačno boravi 4300 ilegalnih migranata dok ih je još između 1500 i 1700 u improviziranom smještaju u napuštenim i devastiranim objektima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare