Politika

Mijatović objavio šta je zatekao u Ministarstvu razvoja: Ima i krivične odgovornosti. Korupciju ćemo protjerati

Vojin Mijatović Ministarstvo razvoja i obrta Vlada FBiH

Vojin Mijatović, novi ministar razvoja i obrta u Vladi FBiH, objavio je zatečeno stanje u ovom resoru nakon što je zvanično preuzeo mandat.

Ministri u Vladi Nermina Nikšića prošle sedmice započeli su faktički svoj rad, a ministri su preuzeli svoje resore i analiziraju stanje.

Mijatović kaže u prvih nekoliko dana od preuzimanja dužnosti ministra pokušava da sagleda stanje i napravi plan djelovanja.

Što se tiče stanja u Ministarstvu razvoja i obrta koje je preuzeo, Mijatović je naveo nekoliko stavki.

"Vidljivo stanje niskog inteziteta rada i potpuno odsustvo vizije razvoja sektora koji su u nadležnosti ministarstva.

Neadekvatna stručna i kadrovska popunjenost ministarstva.

Potpuno odsustvo instrumenata za mjerenje učinka i efekata budžetskih sredstava koja se implementiraju kroz programe ministarstva", naveo je Mijatović.

Međutim, on ističe da je zatekao i niz nepravilnosti u radu Ministarstva u kojima bi moglo biti i krivične odgovornosti.

"Niz neparavilnosti u radu Ministarstva od kojih uz adekvatnu dokumentaciju neka ukazuju i na eventualnu krivičnu odgovornost u realizaciji budžetskih sredstava", istakao je Mijatović.

Onda je naveo i svoje sljedeće korake.

"Izrada strateških pravaca te zakonskih i podzakonskih akata koji će sistemski, ali u kratkom roku dati efekte na oblast za koju je nadležno Ministarstvo.

Reorganizacija rada i kadrovske promjene koje će u potpunosti promijeniti intezitet rada ali i sistem odgovornosti u Ministarstvu.

Sveobuhvatna interna revizija procesa i korištenja programskih linija Ministarstva u cilju ispravljanja nepravilnosti i unapređenja utroška budžetskih sredstava.

Otvaranja rada Ministarstva prema široj javnosti i direktni kontakt sa većim brojem potencijalnih korisnika u cilju razvoja sektora koje pokriva nadležnost Ministarstva", nabrojao je novi ministar.

Kaže da će redovno obavještavati građane o svom radu, te poručio:

"Nerad, korupcija, improvizacija i odsustvo svijesti da smo servis građana će biti protjerani iz ovog Ministarsva".

Podsjetimo, ovo Ministarstvo vodio je SDA-om Amir Zukić.