Politika

Mijatović: RS se zadužuje za 700 miliona KM. Oni to neće moći vraćati pa će prabaciti na BiH. Zašto niko ne reagira?

Vlada RS zadužuje se za 700 miliona KM na Londonskoj berzi. Ovu informaciju je potvrdio premijer Radovan Višković, a prokomentirao ju je Vojin Mijatović, šef banjalučkog SDP-a.

“Jasno je da je budžet Republike Srpske u katastrofi i da je deficit u istom u galopu, te da je vlast primorana na ovaj potez. Miloradu Dodiku je jasno da će zbog pokitičkih stavova biti vrlo upitan novi aranžman sa MMF-om i ne želi da rizikuje da ostane bez para za finansiranje svoje glasačke mašinerije, budžetakih korisnika i penzionera”, kaže Mijatović.

On ističe kako ova informacija nikog u Sarajevu ne zanima i da se političari ponašaju kao da se radi o zaduženju druge države.

PROČITAJTE  Plenković iz Bruxellesa: Upozorio sam na stanje u BiH i na djelovanje Milorada Dodika

“Međutim šta ako se desi da Republika Srpska proda ove obveznice na Londonskoj berzi i kada dođu na dospeće ne izvrši uplatu, ko će to platiti? E pa veliki Bosanci koji ne reagujete na ovakve stvari jer se to događa tamo negde u nekoj Republici Srpskoj, postaćete svesni svega kad se jedno jutro probudite sa blokiranim državnim računima zbog neplaćene rate Milorada Dodika”, naveo je on.

Uputio je i poruku:

“Možda tada shvatite da je i ovo Bosna i Hercegovina, možda vam upravo Dodik sa ostavljenim dugovima to dokaže, jer jedini pravni subjekat u međunarodnom pravnom prometu je država Bosna i Hercegovina. Imamo li mi u ovoj zemlji državno Ministarstvo finansija, Fiskalni Savet, Centralnu banku, pitam samo da znam?”, naveo je Mijatović.

PROČITAJTE  Džaferović: Vrijeme je da se Aleksandar Vučić izjasni protiv Dodika, ako to ne uradi imamo pravo da sumnjamo da ga podržava


Povezani postovi: