Tehnologija

Mijenjaju se pravila prihvatanja “kolačića” na internetu

Tijesnom većinom od tridesetak glasova u EP prošla je zabrana preuzimanja podataka građana u svrhu oglašavanja na internetu.

Zahvaljujući tome što nas oglasi više neće pratiti, biće nam osiguran kvalitetan pristup stranici čak i ako ne prihvatimo takozvane “kolačiće”.

Hrvatska evrozastupnica Biljana Borzan imala je poseban razlog za slavlje jer su usvojeni upravo njeni priedlozi koji su uložili sa kolegama socijalistima o zabrani oglasa koji nas prate na internetu.

”Internet je postao Divlji Zapad. Svi se mogu lažno predstavljati, svako svakoga može pratiti, uzimati mu podatke, prevariti i novčano oštetiti bez posljedica. Zato je krajnje vrijeme da se 22 godine star zakon o digitalnim uslugama promijeni, a korisnici interneta zaštite od samovolja velikih platformi poput Facebook-a, Google-a ili Youtube-a”, ističe Borzan za portal Poslovni.hr i poručuje kako se čak 98,5 posto prihoda Facebooka/Meta i 83,3 posto prihoda Google-a ostvaruje oglašavanjem.

Borzan napominje kako su uprkos lobiranju internetskih divova proširili zabranu takvog oglašavanja s maloljetnika na sve građane.

Takvi oglasi i praćenje mogu se jednostavno isključiti, a za “ranjive” grupe će biti odmah zabranjeni.

“Puno ljudi je na internetu bilo prevareno, Primjera radi, kupili su nešto preko oglasa koji se pojavio na Facebook-u, a dostavljen im je proizvod koji uopšte ne izgleda tako. U takvim situacijama Facebook ne bi preuzeo odgovornost niti bi korisnik mogao da stupi s njima u kontakt, a sada će biti obavezna provjera svih preduzeća koja se na njemu oglašavaju kao i da stvore kvalitetnu službu za pritužbe korisnika“, zaključuje Borzan.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare