Sport

Milan Tegeltija očekuje pomoć od 3 miliona KM: Borac je klupska reprezentacija RS

tegeltija

Fudbalski klub Borac je osvojio drugo mjesto u prvenstvu Bosne i Hercegovine te uspio osigurati plasman u kvalifikacije za Konferencijsku ligu Evropske nogometne federacije (UEFA).

"Da, ostvaren je primarni cilj, odnosno plasman u evropska takmičenja. Uz to, kroz drugo mjesto na tabeli dodatno smo uspjeli izboriti preskakanje jednog kola.

Relativni uspjeh

To znači automatsko igranje drugog kola, uz tretman kao da smo prošli prvo pretkolo, što znači i po broju bodova i po nagradi koju Borac dobija od UEFA za igranje u drugom kolu.

To je bitno za klub i u reputacijskom i u finansijskom smislu. Naravno, tim se naše ambicije ne završavaju. One su puno veće i zato ovo tretiram kao relativni uspjeh", rekao je predsjednik kluba Milan Tegeltija, prenosi banjaluka.net.

A šta bi bio potpuni uspjeh?

Potpuni uspjeh će primarno biti osvajanje šampionske titule i ulazak u grupnu fazu evropskih takmičenja. To će, što se tiče Evrope, ove godine biti teško ostvarivo, jer je težak put koji podrazumijeva da morate proći tri teška evropska protivnika.

Tek sljedeće godine sa osvajanjem titule otvara se puno lakši put za ulazak u grupnu fazu, kada je dovoljno proći samo jednog protivnika. Zbog toga naše aktivnosti prilagođavamo tim prioritetima upravo tim redoslijedom.

Za klub su dosad potpisali Nemanja Mihajlović i Zoran Kvržić koje sportska javnost prepoznaje kao ozbiljna pojačanja. Sa nekim su igračima produženi ugovori. Šta možemo očekivati u nastavku prijelaznog roka?

Možete očekivati da vidite neka nova imena i produženje ugovora sa nekim starim imenima. Sve po ocjeni struke i procjeni da li na terenu mogu odgovoriti ambicijama kluba.

Bit će pojačanja i rastanaka

Dakle, bit će još pojačanja, produženja i rastanaka.

Mnoga imena se pominju vezana kao moguća pojačanja Borca. Od Portugalca Oliveire do sigurno najzvučnijeg među njima, Stevana Jovetića. Možete li nam reći nešto više o potencijalnom pojačanjima?

Ne mogu konkretno, analiziramo i razgovaramo sa brojnim igračima sa svih strana svijeta, regiona i BiH. Naši su skauti, slobodno mogu reći, po cijeloj Evropi i svijetu. O konkretnim imenima ću govoriti onda kada dođe do realizacije nekog transfera.

Znamo šta tražimo i znamo koliko možemo da se “ispružimo”. Prerana informacija u medijima o potencijalnim pojačanjima često može da pokvari cijelu priču. Ima puno zlonamjernih koji imaju različite interese, koji tada kreću u razvaljivanje eventualnog transfera.

Ima li istine u tome da je Borac zainteresovan za Jovetića?

Kako rekoh, ne mogu i ne želim da govorim o potencijalnim pojačanjima. Konkretno, za Jovetića mogu samo da kažem – postoji li klub u BiH koji takvog igrača ne bi želio u svojim redovima?

Kakva je finansijska stabilnost Borca i koliko je to važno za ostvarivanje ambicija o kojima govorite?

Prije svega, moram da istaknem da Borac niti bi ostvario dosadašnje rezultate, niti bi uopće mogao da ima ovakve ambicije bez podrške RS i prije svega predsjednika Dodika.

Njegova podrška dovela je klub u fazu da uopće možemo da razmišljamo na ovakav način i planiramo ovako nešto.

Moram da istaknem da je nova uprava na čijem sam čelu uspjela da riješi brojne dugove i da smo se doveli u situaciju da radimo sa tekućim operativnim troškovima.

Borac još uvijek nije samoodrživ. Za ostvarivanje ovih ambicija je potrebno negdje oko 6 miliona KM, od čega je ova uprava u stanju da obezbijedi pola tog iznosa, odnosno 3 miliona, dok 3 miliona očekujemo da nam država na neki način izađe u susret.

Uspjeh Borca nije uspjeh jednog kluba, uspjeh Borca je uspjeh RS i mi to tako vidimo. Borac je klupska reprezentacija RS i njen ambasador u Evropi u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.