Politika

Milanović: Bošnjaci rade na unitarizaciji zemlje. Ako se Hrvatima ne osigura legitimna zastupljenost, izbori nemaju opravdanja

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je kako su višednevni razgovori o izbornoj reformi u BiH propali zbog pokušaja unitarizacije te zemlje i ocijenio da nema opravdanja održavanje takvih izbora kojima se neće osigurati legitimna zastupljenost Hrvata.

“Ako se Hrvatima u Bosni i Hercegovini na izborima ne osigura legitimna zastupljenost, takvi izbori nemaju ni političkog, niti demokratskog opravdanja”, stoji u pisanoj izjavi Milanovića koju je objavio mostarski portal Dnevnik.

Jučer je propao još jedan krug razgovora o izbornoj reformi između hrvatskih i bošnjačkih stranaka uz posredovanje diplomata SAD-a i EU. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je za neuspjeh optužio čelnika vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, dok je on uzvratio da čelnik HDZ-a često “provocira Bošnjake”.

Milanović je ocijenio kako je propast razgovora o izbornoj reformi rezultat nepoznavanja suštine Daytonskog sporazuma, nepoštovanja ravnopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda u BiH te odbijanja prihvatanja legitimne zastupljenosti Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine.

“Oni rade na unitarizaciji BiH”

“Svojim dosadašnjim političkim djelovanjem, a zadnjih mjeseci sistemskim rušenjem svakog mogućeg kompromisa ili dogovora o izmjenama Izbornog zakona, oni zapravo rade na unitarizaciji Bosne i Hercegovine”, rekao je Milanović. Prema njegovim riječima, na taj se način svjesno ciljano radi na štetu BiH. 

Hrvatski političari smatraju kako su pokušaji unitarizacije zemlje koju žele provesti bošnjačke stranke jednako štetni za BiH kao i secesionistički potezi srpske strane.

Opći izbori u BiH trebali bi se održati u oktobru ove godine, no hrvatski dužnosnici iz Hrvatske i BiH smatraju kako za to nema zakonskoga temelja jer je Ustavni sud BiH osporio dijelove Izbornoga zakona te zemlje. Istodobno predstavnici međunarodne administracije angažirane u BiH pozivaju na održavanje izbornoga procesa, piše Index.hr.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare