Politika

Milanović: Imam poruku za Dodika, nazvat ću ga. Ukrajini kandidatski status? Može, ako ga dobiju BiH i Kosovo

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentirao je situaciju u BiH i tenzije koje nabija Milorad Dodik time što insistira da BiH bude neutralna po pitanju Ukrajine.

Milanović je rekao da je bio spreman potpisati izjavu da se Ukrajinu proglasi zemljom kandidatom za ulaz u Evropsku uniju samo ako se u taj status podignu Bosna i Hercegovina te Republika Kosovo.

“Mislim da im je sada došlo iz pete u glavu. Tražio sam i da se donese odluka o početku pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. To sam napravio iz niza razloga. Da Sarajevo vidi da nismo mi ti koji komadaju BiH, nego da toj zemlji želimo dobro”, rekao je Milanović.

“Imam poruku za Dodika, nazvat ću ga, bilo bi dobro da se vrate u okvire institucija BiH. Za Beograd je trenutak da odluči gdje pripada, je li to EU ili Rusija. Mjesto srpskog naroda je na Zapadu, ne u Rusiji. Oni imaju veze s Rusijom, to razumijem ali to je predaleko”, dodao je.

“Za mene nisu povećani rizici, ovo nije vrijeme za iživljavanje na Srbiji. Ne morate osuditi Ruse. Razumije, teško, ali razumijem. BiH taj zapad već godinama maltretira. Da tamo ne živi pola miliona Hrvata ja bih ponovno imao problem jer je to susjedna zemlja”, rekao je Milanović.

“Ako ovo nije vrijeme za triježnjenje i da vidimo da postoje puno teži problemi u svijetu od toga ko će koga predstavljati. BiH se vuče za nos već 20 godina”, dodaje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare