Politika

Milanović kaže da Hrvatsku ne trebaju brinuti ruske nuklearne prijetnje, ali položaj Hrvata u BiH treba

Ruske nuklearne prijetnje nisu ništa novo i Hrvatsku ne trebaju zabrinjavati, rekao je u srijedu hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji predviđa da će rat potrajati jer ga pred domaćom javnosti Putin nikako ne smije izgubiti.

“Nit nas se pita niti u tome izravno sudjelujemo”, rekao je pa parafrazirao povijesnog čelnika HSS-a Vladka Mačeka, koji je rekao “kad se veliki tuku, mali idu pod stol”, s ispravkom da mali ne trebaju ići pod stol jer se ispod njega ništa ne vidi, “već se trebaju odmaknuti od stola”, smatra Milanović.

Zato Hrvatska treba u tome biti povučena, ali treba biti glasnija kad je u pitanju status Hrvata u Bosni i Hercegovini, kazao je Milanović, javlja Hina.

“Tu možeš, moraš i imaš svaku drugu moralnu i ustavnu obvezu”, rekao je Milanović.

Rusija je u srijedu objavila da će odmah početi s mobilizacijom 300.000 rezervista, što je tek jedan posto potencijala od 25 miliona ljudske pričuve.

“Rusija sa 150.000 profesionalnih vojnika ide u dodatnu djelomičnu mobilizaciju kako bi dio profesionalne vojske mogao ući u pješaštvo jer bez pješaštva nema ove vrste rata”, rekao je Milanović novinarima.

O prijetnji ruskog predsjednika da će ako Zapad nastavi s “nuklearnim ucjenama” odgovoriti svom snagom svoga arsenala, rekao je da Putin to to “svako malo ponovi”.

No pravi problem po Milanoviću leži u ruskoj ekonomskoj snazi koju su zapadne zemlje na početku rata htjele slomiti.

“No Rusija nije ekonomski slomljena, a trebala je biti u par mjeseci. Dogodilo se upravo suprotno i to Putinu daje politički prostor kod kuće”.

Zbog toga hrvatski predsjednik predviđa da će rat još trajati neko vrijeme jer Putin ima manevarski prostor.

A s druge strane je “zapad koji se na ukrajinskom tlu bori s Rusijom koja je napala Ukrajinu i koja taj rat nikako ne smije izgubiti”.

“To je u ovoj priči najopasnije”.

Ocijenio je da Hrvatska kao malena zemlja tu ne može utjecati niti je utjecala kada su se donosile odluke.

“Kao da nas išta iko pita”, rekao je.

On je ipak odlučio progovoriti, a ne “klimati glavom” i tvrdi da time “nije napravio štetu Hrvatskoj”.

“Mir, sigurnost, dobar geografski položaj (jer primjerice ne graniči s Rusijom poput Poljske), to “omogućuje da se Hrvatska nastavi razvijati.

Hrvatska je u NATO-u u kojoj postoji Članak 5 o obvezi sigurnosnih jamstava zemljama koje se nađu u nevolji, rekao je Milanović u odgovoru na pitanje treba li Hrvatska imati neki plan s obzirom na prijetnje Rusije, pa čak i nuklearne.

Hrvatska ima sigurno skloništa, rekao je, ali smatra da Hrvatska nije meta, “ako se sama ne učini metom”.

“Nit nas se pita niti u tome izravno sudjelujemo”, rekao je pa parafrazirao povijesnog čelnika HSS-a Vladka Mačeka, koji je rekao “kad se veliki tuku, mali idu pod stol”.

S ispravkom da mali ne trebaju ići pod stol jer se ispod njega ništa ne vidi, “već se trebaju odmaknuti od stola”, smatra Milanović.

Zato Hrvatska treba u tome biti povučena, ali treba biti glasnija kad je u pitanju status Hrvata u Bosni i Hercegovini, rekao je o svojoj najdražoj vanjskopolitičkoj temi.

“Tu možeš, moraš i imaš svaku drugu moralnu i ustavnu obvezu”, rekao je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare