krvlju izborili

Milanović: Komšić ne govori u ime države, to neće proći dok sam politički živ

Predsjednik Hrvatske komentirao je i izjavu Aleksandra Vučića

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentirao je govor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Ujedinjenim narodima, kao i izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u New Yorku.

O istupu Komšića, Milanović je rekao:

"To je bio privatan govor, Komšić ne govori u ime države ili svih građana. To što je govorio u UN je loše jer to su izjave koje kod neupućenih, a takvih ima, izazivaju grozne asocijacije. Između ostalog, uspoređivao je Plenkovića s Putinom jer nije priznao idiotsku presudu suda u Strasbourgu.

Koordinirana akcija

Ti suci se igraju mirotvoraca. Prije su imali određenu funkciju, ali ovo što sada rade, a posebno s BiH, koordinirana je akcija između Komšića i njemu sličnih iz međunarodne zajednice.

Presude su idiotske i opasne jer se presudama pokušava promijeniti mirovni sporazum iz Daytona. To je nemoguće. To je put u sukob".

Podsjećajući na ranije presude tog suda, predsjednik Milanović je upozorio kako se "novom presudom sada kompromitiraju prava tri konstitutivna naroda u BiH".

"Dogovorom tri naroda prestao je rat. Toga se trebamo držati ako ne želimo da se nešto slično ponovi, a ne baviti se sabotažama s ciljem da se netko progura u Predsjedništvo BiH i pokrade cijeli jedan konstitutivni narod.

Pokušava se natjerati

Time se pokušava natjerati Bosnu i Hercegovinu da promijeni svoj Ustav. To je nemoguće i za to nema većine. Sud u Strasbourgu u koordinaciji s Komšićem i dijelom Bruxellesa vrši pritisak na konstitutivne narode u BiH da promijene Ustav koji su krvlju izborili.

To neće nikada proći dok sam ja politički živ", poručio je Milanović i dodao kako se nada "da će tako djelovati i ova Vlada ili ona koja dođe nakon novih izbora".

Komentirao je i izjavu Vučića vezanu uz poziv Milanovića članicama UN da priznaju Kosovo kao državu.

"Osim što je pozvao Srbiju i Kosovo da se drže dogovora i onoga što je potpisano, predsjednik Republike je kazao kako podupire pravo albanskog naroda na Kosovu i kosovske države na opstojnost, kao što podupire i njihovo članstvo u Ujedinjenim narodima.

Srbija to može opstruirati, to već i radi, ali Srbija je svjesna da je Kosovo realnost. Nije lako, ali morat će se priviknuti na to", naglasio je predsjednik Milanović.