Politika

Milanović se oglasio o Dodikovom pozivu i nahvalio ga: Nećete slomiti RS

“Daytonski sporazum se ne poštuje. Tu inicijativu komentiram dobronamjernom. Daytonski sporazum se krši. To rade predstavnik bošnjačkog i hrvatskog naroda. Ne vjerujem da je to realna inicijativa. Podsjećam da je Izetbegović odlikovan od Tuđmana. Ta inicijativa neće ići jer ova druga dvojica to ne žele”, rekao je Zoran Milanović komentirajući danas u Splitu prijedlog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović u Splitu učestvovao je u svečanom ispraćaju 5. hrvatskog kontingenta u NATO-vu operaciju potpore miru “Sea Guardian” u Sredozemlju.

Dodik je u nedjelju pozvao hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da zajedno s kolegama iz Turske i Srbije posreduje u pregovorima o budućnosti BiH, rekavši da su dosadašnji međunarodni predstavnici izgubili njegovo povjerenje jer su zastupali interese Bošnjaka.

“Postoji Dayton i ‘paradayton’, koji se pretvara u paradentozu, da bi ga se onda kasnije iz nekakve pragmatičnosti mijenjalo i davalo ovlasti pojedincima. Ti pojedinci dobili su ogromne ovlasti i to se sada pokušavaju perpetuirati. Kada sam prije dva mjeseca insistirao da se na samitu NATO-a inzistirao da se spomene Dayton, s druge strane je postojala inicijativa da se ne spominje”, rekao je Milanović, prenosi Jutarnji list.

“Nećete slomiti Republiku Srpsku. Možemo pokrenuti pitanja kao ko su njeni osnivači. Većina njih su ratni zločinci, iako Dodik nije jedan od njih. Iz rata smo izašli kao pobjednici, i treba nam Dayton, a ne nekakvi međunarodni ugovori. U tome je problem”, kaže Milanović.

“Misije u BiH bez vojne komponente su puno slabije. Ta vrsta prisutnosti i taj mandat je nemoguć u sistemu u kojem veto imaju Kina i Rusija. Oni imaju taj status i ne možete s ponašati kao da ne postoje. To je pat pozicija. S obje strane ova dvojica iz Predsjedništva govore da je Hrvatska zločinačka država. Kako normalno živjeti s takvim ljudima? I to osoba koja predstavlja građane BiH, ali ne jedan od tri konstituirajuća naroda”, rekao je Milanović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare