Region

Milanović o poređenju s Putinom: Nisam ga ja zvao u Zagreb kad su tenkovi već bili zagrijani

Zoran Milanović ponovo je komentirao pozdrav "Slava Ukrajini".

Predsjednik Hrvatske je rekao da ovaj pozdrav ima istu historiju kao i poklič "Za dom spremni".

"Pod tim poklikom su se borili neljudi u usporedbi s kojima su ustaše bili kavaliri. To su bile bešćutne ubice puno efikasniji od ustaša.

Gledati interes zemlje

Znam koliko nas se discipliniralo i svaki put upozoravalo i maltretiralo, predsjednika Tuđmana prvog, da se ne koristi neki pozdrav koji je kontaminiran zbog saradnje s nacistima.

Ista je stvar sa "Slava Ukrajini". Što, recimo, nedostaje pozdravu "Domovini vjerni"? Meni je to najljepši pozdrav. Imaš deset varijacija koje mogu biti jasne i da ne štete Hrvatskoj", rekao je Milanović.

U nastavku je dodao:

"Idemo gledati interes zemlje, ne se blamirati. Kad mi neko dođe u Skupštinu grada na dodjelu godišnjih nagrada i iz čista mira zloupotrijebi domaćinstvo i moju nazočnost i urla "Za dom spremni", "Slava Ukrajini", onda ja to moram osuditi na najpristojniji mogući način.

Pozivam i hrvatske političare da to ne rade".

Ko stoji iza grafita?

Milanović je rekao kako iza grafita koji ga upoređuju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom stoje vandali koji uništavaju privatnu i javnu imovinu, prenosi HRT.

"Nisam ja Putina zvao u Zagreb krajem januara 2022., već Grlić Radman, i to u moje ime, preko Lavrova. Ruski tenkovi već su bili zagrijani na 70 stepeni.

Ukrajina se borila za svoje mjesto i reputaciju i prije ruske agresije. Prva dama Ukrajine organizirala je nekoliko performansa. Jedino je moja žena svaki put bila, nije bila Plenkovićeva.

Kada sam vidio da je "đava sriću odnio", onda sam se povukao. To se u jednom trenutku počelo pretvarati u nešto ludo. U tome ne želim sudjelovati.

Sve simpatije za Ukrajinu dokazane su kroz godine, ali o ovome sam dovoljno govorio. Svi mi imamo dosta njihove krvi na svojim rukama", riječi su Milanovića.