Politika

Milanović o Schmidtovoj protestnoj noti: Sikter! To je ilegalac koji ovlasti koristi za ‘maća laća’

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentirao je danas i protestnu notu koju je Ambasadi Hrvatske u Sarajevu poslao visoki predstavnik u BiH Christian Shcmidt.

Naime, Schmidt je protestirao jer ga Milanović, isto kao i Milorad Dodik, naziva ilegalcem te tvrdi da on nije visoki predstavnik.

“Žalio se Ambasadi Hrvatske u BiH? A šta mu je Ambasada odgovorila? Sikter – tako se kaže u Bosni”, rekao je Milanović dodajući da se Schmidt ‘drznuo’ da reagira na njegove izjave.

Milanović je ponovio svoj stav da je riječ o čovjeku koji je u BiH ilegalno i ne želi da koristi ovlaštenja da se usvoje promjene Izbornog zakona.

Prema njegovim riječima, Schmidt se kad god treba “mača laća”, te “lati i povlači iz korica svoja takozvana ovlaštenja i interveniše u sistemu izbora, jer je očigledno da postoje neki kriterijumi koje mu neko šapće i neko djeluje”.

“Taj visoki predstavnik može raditi šta hoće, utamničiti ljude, mijenjati zakone, uvoditi sankcije. Visoki predstavnik je ništarija, a Plenković je izdajnik”, rekao je Milanović.

On je pitao zašto Schmidt ne potegne svoje ‘problematične ovlasti’ i ne nametne odluku Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’.

“To treba da uradi Parlamentarna skupština BiH. Ali oni to neće, zna se i ko neće. Zašto on ne uzme tu odluku i ne kaže sad je ovo zakon po kojem se mora raditi? Već je koristio te svoje ovlasti”, naveo je Milanović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare