Politika

Milanović ponovo brani Dodika: Bio sam dosta blizak sa ekipom iz Sarajeva, a sada sa predstavnicima hrvatskog naroda. Vidim šta im se radi

Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović u intervju za RTL govorio je o pregovorima oko Izbornog zakona u Neumu, ali osvrnuo se i na Milorada Dodika.

Naime, on je opet kazao kako misli da Dodik nije problem za Bosnu i Hercegovinu.

Na pitanje novinara kako komentariše pregovore u Neumu, Milanović je kazao da to ne prati detaljno i da ne vjeruje u te pregovore.

“Ne vjerujem jer ja to pratim detaljno. U kontaktu sam stalno s ljudima, ali ako im mi ne pomognemo i ako se mi za njih ne izborimo u EU protiv hladnih i ciničnih punkera sa zapada. Oni će biti doslovno svedeni na status nacionalne manjine jer u Hrvatskoj manjine imaju dobra status nego na status otirača. Neće ih biti. Za to su krivi oni koji to dopuštaju i koji ne poduzimaju ono što bi mogli, a to je naša Vlada, na čelu s Plenkovićem. Ne rade ništa i kada trebaju napraviti nešto oni pobjegnu. Prije svega sarajevske unitarističke elite, Izetbegović, Džaferović, dakle, ljudi koji rade sve da opstruiraju pregovore. Ja znam što se događa. Kupuju i krau vrijeme. To su pregovori s velikom figom u džepu”, kazao je Milanović.

A potom se osvrnuo na Milorada Dodika, gdje je naveo da treba da bude kako on kaže jasno da Dodik nije problem.  

“Nije problem i dobro jutro da konačno osvijestimo to. Ja na te stvari gledam iz perspektive hrvatskog interesa i njegovog ostvarenja kako ga ja razumijem nakon određenog broja godina i kilometraže ali mogu pogriješiti.

Prvo ja sam jedini hrvatski političar koji je kada je BiH u svom radu i djelovanju bio na obje obale. Ja sam bio dosta blizak sa sarajevskom ekipom, a sad sam vrlo blizak i surađujem s predstavnicima hrvatskog naroda, ne HDZ-a. Ja znam i jedno i drugo i vidim što im se radi. Pokušava ih se pokras i uzet zaštita bilo kojeg njihovog interesa u Federaciji.

Republika Srpska je činjenica i neće nikad otići iz BiH jer nemaju dva pištolja na vodu. Dakle, to plašenje RS i njezinom separacijom ubiti podsjeća na neki način na rusku invaziju Ukrajine. Bez Hrvata nema BiH. Hrvatski status se uređuje unutar Federacija u kojoj su zajedno s Bošnjacima, jedna od dva naroda i ima ih četiri puta manje. Dom naroda Federacije je dom konstativnih naroda, to nije dom raje, to je dom naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata. S obzirom na to da Srba u Federaciji praktički više ni nema i da su Dom u Federaciji preuzeli Bošnjaci i da im oni biraju predstavnike i jedina linija obrane nacionalnih interesa je hrvatska većina u Domu naroda.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare