Vijesti

Milanović ponovo pričao nebuloze o ratu u BiH: Rat u Ukrajini me ne zanima ni jedan posto koliko Hrvati u BiH

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ne propušta niti jednu priliku da prokomentira situaciju u BiH i da naglasi koliko mu je važno da riješi pitanje Hrvata u našoj zemlji.

Danas je opet imao press-konferenciju i spominjao je BiH. Kaže da mu je važniji problem Hrvata nego rat u Ukrajini.

Prvo je pitao zašto Andrej Plenković nije bio u Livnu na obilježavanju 30 godina oslobođenja ovog grada.

"Kad treba doći u Livno ili Mostar, nema ga. To je manje bitno, izbori su u Splitu, tamo treba ćapit nešto da se bude što duže na vlasti", rekao je Milanović.

Milanović je rekao da su ga veterani Četvrte brigade odlično dočekali te da bi se rado s njima opet družio. Rekao je da su oni spasili BiH.

"Matijaš Pauk poginuo je ispred Banja Luke. Potpuno nepotrebno iz hrvatskog interesa. To je bila američka igra, tamo su naši dečki ginuli radi Amerikanaca. Amerikanci nisu uspjeli slomiti Srbe iz zraka, naime vidite da je to iz zraka nemoguće. Trebao je Hrvat poginuti pa da se Srbi na kraju prepadnu da im ne bi pala Banja Luka pa da sjednu za pregovarački stol", rekao je Milanović.

Kaže da su oni i deblokirali Sarajevo.

"Blokadu Sarajeva prekinula je Hrvatska vojska. To Plenković vjerovatno i ne zna", rekao je Milanović.

Upitan je zašto nije pružio ruku Plenkoviću.

"Zato što je pozvao svoje paše i subaše da me izbjegavaju. On je udbašenković, izdaje nacionalne interese, nemam se potrebu s takvim ljudima rukovati. Rat u Ukrajini me se tiče jedan posto koliko situacija s Hrvatima u BiH", rekao je Milanović.

"S Plenkovićem je jako teško. Zašto je jučer kasnio, zašto to stalno radi, koja je to vrsta pasivno agresivne anksioznosti, što je to. Nisi mi drutšvu. Ja ću sarađivati i gorim ljudima od Plenkovića ako je nacionali interes u pitanju. Mi sazivamo vijeće za nacionalnu sigurnost zbog rata u Ukrajini, ne zbog BiH. Kakva je to poruka. Njemu neko biračko tijelo vjerovatno smrdi jer voli briselske parfeme i krafne i vafle", rekao je.

Na kraju je poslao poruku ministru vanjskih poslova Hrvatske Gordanu Grliću Radmanu.

"Kako će Jesenjin objasniti da je anestezirao ljude u Hercegovini, kako će to objasniti", rekao je.