Region

Milanović: Vučić je jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-tih

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u New Yorku da je za Hrvatsku najvažnije pitanje biti šta će biti s Evropskom unijom u idućih 10 godina i da uspjeh hrvatskog članstva u njoj mjeri samo izvlačenjem novca iz evropskih fondova.

“EU je vjerovatno najkompleksnije političko udruženje u historiji čovječanstva. Teško je njime upravljati, nedostaje političke legitimnosti jer ga većinom vode birokrati. Za moju zemlju je od najveće važnosti pitanje šta će biti s EU u idućih 10 godina”, rekao je Milanović na Univerzitetu Columbia u okviru World Leaders Foruma na temu Krize u nastajanju i konkurentski narativi.

Hrvatski predsjednik smatra da je Hrvatska “dugo” morala čekati na članstvo u EU i da će uspjeh Hrvatske u Uniji mjeriti samo po izvlačenju novca iz evropskih fondova.

PROČITAJTE  Merkel: EU treba pronaći način da postigne sporazum s Poljskom. Ne želimo zatvoriti tržište

Jugoistok Evrope teži članstvu u EU, ali hrvatski predsjednik ne misli da su sve zemlje dovoljno motivirane za ulazak u Uniju.

Govoreći o Srbiji, Milanović je rekao da je “najteža stvar” to što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić “bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-ih” i smatra to preprekom.

Pristupni pregovori Srbije započeli su 2014. godine, do sada je otvorila 18 poglavlja, a dva privremeno zatvorila.

Milanović smatra da Srbija “nema snažnu namjeru” ući u EU, dok se Sjeverna Makedonija i Albanija “snažno trude i bore”.

Crna Gora je najbliže ulasku u EU s 33 otvorena poglavlja. Posljednje poglavlje, 8. poglavlje – Tržišno natjecanje, otvorila je krajem juna prošle godine. U devet godina pristupnih pregovora s Unijom privremeno je zatvorila tri poglavlja.

PROČITAJTE  Prošle godine u Hrvatskoj zabilježeno više od 16.000 potresa

Sjeverna Makedonija dobila je status kandidatkinje EU 2005., godinu i pol dana nakon Hrvatske, a Hrvatska je već osam godina članica EU. Bosna i Hercegovina i Kosovo potencijalni su kandidati.Povezani postovi: