Politika

Milo Đukanović: Srpska crkva je odgovorna za genocid u Srebrenici

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas je govorio na konferenciji “Zapadni Balkan: Ključni dio slagalice evropske bezbjednosti” u organizaciji GLOBSEC-a.

Đukanović je kao glavnu prijetnju za miru regionu izdvojio Srbiju, odnosno njenu politiku koja ima dosta sličnosti sa politikama iz ranih devedesetih.

“Kad se vidi odnos Srbije u regionu, ta uloga je potencijalno destruktivna, zato što se Srbija vratila politikama iz ranih devedesetih. Srbija je tu da sačuva interes Srba gdje god žive u regionu. To je ista greška koju je Slobodan Milošević napravio devedesetih, znamo šta se desilo u Bosni i Hercegovini”, rekao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je istakao da Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti legitiman cilj Beograda.

PROČITAJTE  Ove tri stranke bi mogle podržati kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH

“Ne može miješanje u unutrašnje stvari jedne države biti legitiman cilj. Žao mi je što Srbija ponavlja greške i plašim se da to je to realističan potencijal za stvaranje nestabilnosti u regionu. Srbija to čini oslanjajući se na podršku Moskve”, istakao je Milo Đukanović.

Đukanović se osvrnuo i na ulogu Srpske pravoslavne crkve u zločinima koji su počinjeni na ovim prostorima. Predsjednik Crne Gore je rekao kako Srpska pravoslavna crkva (SPC) djeluje slično “klerikalnom fašizmu”.

“Mogu to potvrditi za vrijeme za koje sam u politici, a to možemo potvrditi i istraživanjem historijskih dokumenata čak iz XIX vijeka”, rekao je Milo Đukanović te dodao.

“Išli su istom putanjom – prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni su, pored ostalog, za genocid u Srebrenici. Crkva je opasno oruđe u rukama retrogradnog nacionalizma i treba da usmjerimo političku odgovornost i pažnju na njih ako želimo da otklonimo destruktivne sile, opasne za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu”, zaključio je crnogorski predsjednik.

PROČITAJTE  Tegeltija otišao tamo gdje je nepozvan, a gdje su ga zvali uvalio se nepozvani Dodik


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare