Politika

Milorad Dodik ispunjava ciljeve SANU 2 memoranduma

Gost sinoćnjeg izdanja Rezimea na FTV bio je Milan Dunović, potpredsjednik FBiH.

Kaže da od jučerašnje kafe čelnika Doma naroda Parlamenta BiH nije očekivao deblokadu rada državnih institucija.

“Mislim da takvi razgovori neće donijeti ništa. Očito je blokada sistemska, ima određene ciljeve i, kada govorimo o onima koji blokiraju, gospodinu Miloradu Dodiku, očito je da on te ciljeve pokušava ispuniti već određeno vrijeme.”

Pojašnjava da sa potpredsjednicom Federacije povremeno pije kafu, a sa predsjednikom otprilike jednom do dva puta godišnje jer on ne želi da govori o zajedničkom poslu.

“Jedan od osnovih zadataka koje predsjednik i potpredsjednici Federacije imaju već dvije godine i koji se ne ispunjava je imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH. Gospodin Čavara očito ne želi razgovarati o toj temi. Ne želi čak javno da kaže ni da li će imenovati sudije i ukoliko hoće kada mu je namjera da to uradi. Čavara opstruira imenovanje sudija Ustavnog suda iz prostog razloga što zadaća VSTV-a da obavi konkursnu proceduru za izbor nedostajućih sudija je završena. U protekle dvije godine su bila dva konkursa. VSTV je završio tu svoju zadaću i nakon toga je ispoštovao proceduru, to se dostavlja na mišljenje Ustavnom sudu, Ustavni sud da svoje mišljenje i kompletna dokumentacija se dostavlja predsjedniku i potpredsjednicima Federacije. I mi bi nakon toga imali ustavnu obavezu da završimo imenovanje. Međutim, ono što gospodin Čavara radi po tom pitanju je zapravo ništa.  Ustavni sud FBiH, po Ustavu FBiH, ima devet sudija. Trenutno u Ustavnom sudu se nalazi pet. To znači da Ustavni sud može funkcionisati na ivici kvoruma. Kod donošenja odluka ako je jedan sudija protiv odluka pada. Da bi se imenovalo Vijeće za vitalni etnički interes, koje ima sedam sudija, a popunjava se od imenovanih sudija Ustavnog suda, prvo moramo popuniti Ustavni sud. Vijeća nemamo i to je nešto što je veliki problem za funkcionisanje i za prohodnost zakona u Parlamentu Federacije jer svaki zakon koji prođe Predstavnički dom mora biti izglasan i u Domu naroda. Ako 2/3 jednog kluba, a govorim konkretno o klubu Hrvata, odnosno o delegatima iz HDZ-a, pokrenu pitanje vitalnog interesa prije nego što se zakon izglasa stopira se usvajanje tog zakona dok Vijeće za vitalni interes ne da svoje mišljenje. A pošto Vijeća nema to u praksi znači da jedna politička stranka, HDZ, u Domu naroda može da blokira bilo koji zakon.”

Dunović smatra da su motivi gospodina Čavare da ne imenuje sudije Ustavnog suda očita naredba HDZ-a i HNS-a.

Presuda Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića je provedena

Ističe da je legitimno političko predstavljanje jedna dimenzija, a legitimno etničko predstavljanje o kojem pričaju čelnici HDZ-a nešto potpuno drugo.

“Kada govorimo o presudi Ustavnog suda BiH po apelaciji gospodina Bože Ljubića, u toj presudi se ne spominje ono što ljudi iz HDZ-a često govore, a to je izbor člana Predsjedništva. Tamo se govori o izboru delegata u Dom naroda PFBiH. I činjenica je da je ta presuda provedena. Znači zalaganje HDZ-a da se izmijeni Izborni zakon u skladu sa tom presudom je priča koja ne stoji jer je član Izbornog zakona brisan, po toj presudi. Ono što nije provedeno i ono o čemu HDZ i HNS ne žele razgovarati su presude Evropskog suda za ljudska prava i pokušava se negirati pravo građanima da budu birani. A po prijedlozima Izbronog zakona koji HDZ spominje u javnosti pokušava se onemogućiti i pravo građanima da biraju. Odnosno to se malo naslanja na Fileov model sa etničkim prefiksom gdje nije jednaka vrijednost glasa.”

Kaže da se HDZ i HNS zalažu za legitimno predstavljanje naroda zato što treba u Ustavu FBiH da se napiše da član Predsjendištva BiH iz reda hrvatskog naroda treba da bude predsjednik HDZ-a.

“To je konačna intencija i to je potpuni nonsens, ali to se dešava.”

Potpredsjednik FBiH navodi da HDZ često ne govori o ugroženosti hrvatskog naroda, već o ugroženosti pripadnika jedne političke stranke.

“Da govore o ugroženosti hrvatskog naroda onda bi Hercegovinu samu, gdje najviše građana hrvatske nacionalnosti živi, posmatrali na jedan drugi način. Ne bi građani hrvatske nacionalnosti iz Hercegovine uzimali hrvatski pasoš i išli u Hrvatsku da rade. U Hercegovini radi nekoliko javnih preduzeća i to je to. Ako ste član HDZ-a moete raditi u javnom preduzeću, ako niste ne možete, vaš put je da idete u Hrvatsku, ali da i dalje glasate za HDZ. Znači to je jedna politika koja jednostavno ne drži vodu. Dogovor na način postavljanja ultimatuma od strane HDZ-a ne postoji. Po mom mišljenju nadležnost Doma naroda Parlamenta FBiH mora biti smanjena. Trebalo bi se ići na izjednačavanje sa nadležnostima Vijeća naroda u entitetu Republika Srpska jer svaki zakon u ovom momentu koji dođe u Dom naroda može biti stopiran zbog nepopunjenog Vijeća za vitalni interes. Ako bismo reducirali nadležnost Doma naroda da se bavi isključivo etničkim interesom, to nam se ne bi dešavalo. Sa kolegicom Mahmutbegović sam došao do jedne zajedničke ideje da pokrenemo jednu ograničenu izmjenu Ustava FBiH koja bi se ticala konkretno nadležnosti Doma naroda PFBiH i da vidimo da li se mogu odrediti, kroz Zakon o Ustavnom sudu FBiH, neki rokovi po kojima bi predsjednik i potpredsjednici Federacije imali zakonsku obavezu do kada moraju imenovati sudije. Jer u ovakvoj situaciji predsjednik FBiH može da nastavi godinama, do kraja mandata da ne imenuje sudije.”

Na pitanje mogu li domaći lideri sami donijeti izmjene Izbornog zakona, odgovara: “Postoje tu dva problema. Prvi je da svi prihvatamo narativ da to treba da rade predstavnici političkih stranaka, a na neki način uzimamo vlast i moć Zastupničkom domu i Domu naroda PSBiH. Očito je da gospodin Čović ima ultimatume, ili će biti ovako ili nema vlasti u Federaciji ili nema Ustavnog suda FBiH. Zapravo pravi jednu blokadu koja je možda puno veća od ove blokade koju pravi gospodin Dodik na državnom nivou, samo je ova na državnom nivou vidljivija. Ako vratimo donošenje odluka u institucije BiH onda neće biti bitno šta misli jedna, a šta druga politička stranka. To možda zvuči idealistički ali to je jedini način.”

Milorad Dodik ispunjava neke ciljeve SANU 2 memoranduma

Na pitanje zašto je Milorad Dodik protiv jake, stabilne države, Dunović odgovara: “Očito je da gospodin Milorad Dodik ispunjava neke ciljeve SANU 2 memoranduma. Da li to radi svjesno ili je pijun u nečijim rukama, to je pitanje na koje ćemo odgovor znati nadam se u bliskoj budućnosti. Ali ova blokada, očito je, ne vodi nigdje i ovo ne može ovako trajati. Činjenica da imate člana Predsjedništva jedne države koji negira tu državu je apsurd sam po sebi. Snažna država apsolutno ne ugrožava narode u RS-u. I gospodin Dodik to zna. Mislim da je ovih dana opozcija u RS-u napravila jedan potez koji rijetko viđamo, a to je da su se direktno suprotstavili mišljenju gospodina Dodika, što rijetko rade. Obično je na temama koje on ispolitizira na način da kaže da je ugrožena RS, ta opozicija neko ko prvi popusti. U ovom slučaju mislim da se to neće desiti, bar po izjavama predstavnika opozicije u RS-u jer su i oni svjesni da jedina žrtva ovih blokada mogu biti jedino građani.”

Smatra da je Dodik došao do jedne tačke kada može zadržati vlast smao na jedan diktatorski način ili da završi svoju političku karijeru za sva vremena.

“Sankcije SAD-a su nešto sa čime Dodik živi duži vremenski period. Mislim da bi sankcije EU imale veću težinu. Mislim i da bi državno Tužilaštvo moralo intervenirati u slučaju Milorada Dodika. Ono što usvoji NSRS, a protivi se državnom zakonodavstvu, nema težinu i nema snagu.”

Ističe da susjedi očito provociraju situaciju u BiH.

“Već nekoliko godina HDZ Hrvatske očito pored finansijske, daje i pravnu podršku, u smislu lobiranja u međunarodnoj zajednici, HDZ-u BiH. Vidjeli smo i da je predsjednik Hrvatske otišao u desno. Što se tiče Republike Srbije očito je da još uvijek postoji velika podrška onome što radi u proteklom periodu Dodik jer ne vidimo nikakav vid distanciranja od politike Dodika, kada govorimo o teritorijalnom integritetu, suverenitetu i samostalnosti BiH.”

Ističe da je za BiH ulazak u NATO prioritet jer nam daje fizičku sigurnost.

“Sve zaista miriše na ‘90-e, a izvođači radova su očito HDZ i SNSD. Mislim da o raspadu države govore toliko direktno da više to ne mogu ni negirati.”

Pojašnjava da ne može neko ko ne poštuje vladavinu prava i sve građane u BiH kao jednake u istoj rečenici reći da poštuje evropske vrijednosti.

“Priča o EU pojedinih političkih lidera je toliko besmislena zato što je ovo način da vladaju. Prozivod koji se najbolje prodaje u političkim kampanja je strah. Mi ne ispunjavamo ni minimum minimuma za pristup EU.”

Dunović kaže da još nije imao priliku da razgovara sa Christianom Schmidtom.

“Prema izjavama iz medija postavlja se jedna dilema – da li gospodin Schmidt još uvijek nije upoznao stanje u bh. društvu i bh. politici ili je odlično upoznat sa politikom u BiH i ide jednim drugim smjerom. Gospodin Schmidt je legalan i legitiman. Oni koji tvrde da nije jednostavno pokušavaju neke političke poene dobiti na tome.”

Ističe da zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH nema.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare