Politika

Milorad Dodik o posjeti Bećirovića: BiH ne ide u NATO integracije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je “Denis Bećirović bio u privatnoj posjeti sjedištu NATO saveza u Bruxellesu”.

Dodik dodaje da “sve što je tim povodom izjavio ne predstavlja stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine, već njegov lično”.

Milorad Dodik: Zabrinjava ga format sastanka

“Zabrinjava činjenica što su se čelnici NATO odlučili za ovakav format sastanka. Prenebregavajući činjenicu da jedan član Predsjedništva ne može iznositi stavove tog organa, niti predstavljati BiH ako o tome ne postoji dogovor”, naglasio je Dodik.

Upitan da prokomentariše Bećirovićevu izjavu da je danas u Bruxellesu predložio novi pristupu intenziviranju NATO integracija BiH kroz zajedničku mapu puta prema kojoj bi se BiH mogao uputiti poziv za članstvo u NATO u što kraćem roku, Dodik je istakao da “BiH ne ide u NATO integracije i da je to dobro poznat stav RS”.

“Nikakve mape puta o kojima govori Bećirović nisu prošle Predsjedništvo niti mogu proći. Sve dobre vijesti koje iz Brisela šalje bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović vjerovatno su dobre samo njegovim političkim istomišljenicima.

Susret Bećirovića i Stoltenberga

To nisu dobre vijesti za BiH, bar ne dok je Republika Srpska unutra”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je radni sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Naglasio je da njegova prva posjeta inostranstvu ima simbolični i strateški značaj. Istakao je i poruku da će Bosna i Hercegovina sigurno nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, Bećirović je izrazio opredjeljenost da će učiniti sve u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, donesenim zakonima, te strateškim odlukama koje su usvojene uz puni konsenzus svih političkih aktera, da Bosna i Hercegovina što prije postane članicom NATO-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Turalibeg Kurzoglavi
Turalibeg Kurzoglavi
2 mjeseci

Zna to i Denis, ali mora opravdati svoje glasače