Svijet

Mine, ratni brodovi, ruski napadi… Hoće li žitarice iz Ukrajine napokon krenuti u ostatak svijeta?

Rusija i Ukrajina trebale bi održati prve razgovore sa predstavnicima Ujedinjenih naroda i Turske s ciljem izlaza iz višemjesečnog zastoja oko izvoza žitarica.

Sastanak u Istanbulu dolazi u trenutku kada izvoz preko Crnog mora i dalje blokiraju ruski ratni brodovi i morske mine koje je Kijev postavio kako bi spriječio ruske napade.

Pregovore kompliciraju rastuće sumnje da Rusija pokušava izvesti žito koje je ukrala od ukrajinskih farmera u regijama pod svojom kontrolom.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres ranije je umanjio očekivanja od pregovora u Istanbulu.

“Zaista naporno radimo, ali još uvijek postoji dugačak put”, rekao je šef UN-a novinarima.

Na sastanku će sudjelovati vojne delegacije tri zemlje i diplomati iz UN-a.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da će se usredotočiti “na sigurnu otpremu žitarica koje čekaju u ukrajinskim lukama na međunarodna tržišta”.

Turska, članica NATO-a, koristi svoje dobre odnose i s Kremljom i s čelnicima u Kijevu koje podržava Zapad kako bi pokušala postići sporazum o sigurnom načinu isporuke žitarica. Ukrajina procjenjuje da je do 25 miliouna tona žita trenutno blokirano u njenim lukama.

Turska kaže da ima 20 trgovačkih brodova koji čekaju u regiji koji bi se mogli brzo ukrcati i poslati na svjetska tržišta. Plan UN-a predlaže da brodovi slijede sigurne “koridore” koji prolaze između poznatih lokacija mina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare