Sport

Ministar Avdić: Evropsko prvenstvo za košarkaše u kolicima je velika šansa za promociju Sarajeva

Predstavnici evropskog odjela Međunarodne organizacije košarke u kolicima (International Wheelchair Basketball Federation  - IWBF) borave ovih dana u Sarajevu kako bi provjerili objekte u kojima bi krajem juna i početkom jula ove godine trebalo biti održano Evropsko prvenstvo B divizije za košarkaše u kolicima.   

O ovom velikom sportskom događaju predstavnici IWBF Europe i Saveza košarke u kolicima BiH razgovarali su danas sa ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo Samirom Avdićem.  

“Bosna i Hercegovina je sportska država, sa dugom košarkaškom historijom. Ovdje smo dočekani veoma dobro. U ovome momentu završavamo pripreme za Evropsko prvenstvo”, kazao je nakon sastanka Petr Tucek, generalni sekretar IWBF Europe.  

Prema njegovim riječima, zbog pandemije koronavirusa teško je predvidjeti kakva će epidemiološka situaciji biti ljetos, ali je namjera da se sportisti vraćaju na terene.  

 Ministar Avdić kazao je da institucionalna podrška šampionatu ne bi trebala izostati.  

“To je veoma važno za promociju Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine, ali i turističkih potencijala, s obzirom da bi 16 evropskih reprezentacija trebalo gostovati u Sarajevu. To je sjajna prilika da u tih 10-ak dana, pored sportskih aktivnosti, sportisti uživaju u ljepotama Sarajeva. Iskreno se nadamo da će do tada epidemiološka situacija biti povoljna, da će mjere biti ublažene”, naveo je ministar Avdić.  

Alaga Pašić, predsjednik Saveza košarke u kolicima BiH kazao kako je već dva u Sarajevu delegacija IWBF-a vrši provjere, kako bi se uvjerili u mogućnost održavanja šampionata. Dodao je kako su posebnu podršku dobili od ministra Avdića. 

 “Mi smo im ponudili najbolje kapacitete trenutno u našoj zemlji, a to je hotel Hills, čija dvorana i sav ostali sadržaj zadovoljavaju sve tražene uvjete”, kazao je Pašić, te istakao kako u narednih 10-ak dana očekuju potvrdu ove međunarodne organizacije da će BiH i Sarajevo biti domaćin ovog značajnog takmičenja.