Vijesti

Ministar Osmanović i načelnik Tanović odali počast poginulim pripadnicima HVO-a

Povodom 29. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane Bosne i Hercegovine, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović i načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović položili su danas cvijeće na groblju “Sveti Josip”, te odali počast i prisjetili se  poginulih pripadnika ove postrojbe.   

–  S pijetetom se sjećamo i naših saboraca iz HVO-a koji su svoje živote dali za odbranu našeg glavnog grada i naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Trajna nam je obaveza znati cijeniti taj njihov doprinos i sjećati se svih njih, odavati im počast i zahvalnost, jer zahvaljujući i njima mi danas živimo u miru u našoj predivnoj multietničkoj i multikonfesionalnoj domovini – kazao je ovom prilikom ministar Osmanović. 

Hrvatsko vijeće odbrane osnovano je 8. aprila 1992. godine, pa se ovaj dan i službeno slavi kao Dan utemeljenja HVO-a.

Nakon Daytonskog mirovnog sporazuma, HVO je definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri trenutne pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Kako je planirano programom obilježavanja ove godišnjice, za jutros je zakazano i održavanje  Svete mise zadušnice u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.Povezani postovi: