Politika

Ministar Podžić: Dva pripadnika OSBiH zaražena koronavirusom

Sifet Podžić u bolnici

Ministar odbrane Bosne i hercegovine Sifet Podžić kazao je da su dva pripadnika Oružanih snaga BiH zaražena koronavirusom COVID-19.

„Prema dosadašnjim informacijama, zaraženi nisu bili u jedinicama već su se zarazili kod kuće“, kazao je ministar Podžić.

Govoreći o ostalim pripadnicima OSBiH, ministar je naveo da izvršavaju zadatke.

„U 14 porodica pripadnika OSBiH postoje zaraženi koronavirusom, nadamo se da ćemo uspjeti blokirati da se zaraza ne širi dalje“, istakao je Podžić.

Dodao je da su OSBiH izvršile misiju Predsjedništva BiH te postavili šatore, krevete i ostala pomagala na deset graničnih prijelaza, te da u koordinaciji Vijeća ministara BiH postoji zahtjev da se aktivnosti reduciraju na određenim prijelazima.

U izvršavanju misije pomoći civilnim organima, Podžić je kazao da su lokalnim zajednicama izdali oko 1.200 kreveta, 38 velikih šatora i 28 kontejnera.

U redovnim zadacima, kazao je da vrše obuku jedinice za mirovne misije u Afganistanu, uništavaju viškove municije, te će u narednoj sedmici preuzeti ranije naručena motorna vozila.

Istakao je da su razvili 12 mogućih pravaca djelovanja OSBiH u slučaju širenja zaraze, te da koncentriraju sredstva za buduće eventualne aktivnosti.

Najvažniji zadatak u OSBiH je, zaključio je Podžić, čuvanje zdravlje građana, operativnost OSBiH i zaustavljanje daljnjeg širenja koronavirusa, saopćeno je iz tog ministarstva.